- materiály pro žáky
- třída 1.K
- TEK (1.K)
- 51.-52 Přílohy a doplňky z rýže a luštěnin
51.-52 Přílohy a doplňky z rýže a luštěnin
Přílohy z rýže a obilovin
Přílohy z rýže
Rýže vařená – přebranou a spařenou rýži zalijeme dostatečným množství vařící osolené vody. Během vaření mícháme, po uvaření scedíme a propláchneme.
Ráže dušená: rýži přebereme, propláchneme studenou vodou, spaříme, necháme okapat, po okapání vložíme na rozehřátý tuk, krátce orestujeme. Zalijeme vodou, osolíme, vložíme cibuli s hřebíčkem, dusíme v troubě pod pokličkou asi 20minut.
Na 1 díl rýže dáváme 1,5 dílu vody. Přidáním různých surovin do hotové rýže připravíme další druhy např. žampionovou, šunkovou, hráškovou.
Váha 1 porce je 150-200g
Přílohy z obilovin
Z obilovin používáme jako přílohu kroupy, krupky.
Přílohy z luštěnin
Přílohy z luštěnin
můžeme připravovat vařením, zaděláváním nebo jako kaše. Podáváme k uzeným masům, uzeninám, vejcím a doplňujeme kyselými saláty.
Fazolové lusky na smetaně - nakrájené fazolové lusky krátce povaříme v osolené vodě. Vývarem z lusků zředíme a provaříme máslovou jíšku, zjemníme smetanou. Omáčku přecedíme na vařené lusky, ochutíme solí, koprem, octem a vše společně prohřejeme.