51.-52 Přílohy a doplňky z rýže a luštěnin

Přílohy z rýže a obilovin Přílohy z rýže Rýže vařená – přebranou a spařenou rýži zalijeme dostatečným množství vařící osolené vody. Během vaření mícháme, po uvaření scedíme a propláchneme. Ráže dušená: rýži přebereme, propláchneme studenou vodou, spaříme, necháme okapat, po okapání vložíme na rozehřátý tuk, krátce orestujeme. Zalijeme vodou, osolíme, vložíme cibuli s hřebíčkem, dusíme v troubě pod pokličkou asi 20minut. Na 1 díl rýže dáváme 1,5 dílu vody. Přidáním různých surovin do hotové rýže připravíme další druhy např. žampionovou, šunkovou, hráškovou. Váha 1 porce je 150-200g Přílohy z obilovin Z obilovin používáme jako přílohu kroupy, krupky. Přílohy z luštěnin Přílohy z luštěnin můžeme připravovat vařením, zaděláváním nebo jako kaše. Podáváme k uzeným masům, uzeninám, vejcím a doplňujeme kyselými saláty. Fazolové lusky na smetaně - nakrájené fazolové lusky krátce povaříme v osolené vodě. Vývarem z lusků zředíme a provaříme máslovou jíšku, zjemníme smetanou. Omáčku přecedíme na vařené lusky, ochutíme solí, koprem, octem a vše společně prohřejeme.