33.-34 Zavářky do polévek

ZAVÁŘKY Jsou to potraviny nebo výrobky, které se mohou zavařovat přímo do polévky, často je však zavařujeme mimo polévku, protože by nám mohli polévku (vývar) zakalit. Nudle - vejce, hrubá mouka, voda - vypracujeme tuhé těsto, necháme uležet, vyválíme tenké pláty, necháme proschnout, krájíme nudle, velikost podle potřeby, vaříme v osolené vodě strouhání - nudlové těsto strouháme na hrubém struhadle, necháme oschnout, vaříme v osolené vodě kapání - mléko, hrubá mouka, vejce, důkladně rozmícháme, necháme odležet, přes síto nebo struhadlo necháme kapat do mírně osolené vařící vody noky máslové - zavaříme mléko a máslo, opatrně přisypeme hrubou mouku a připravíme odpalované těsto, necháme vychladnout, vmícháme vejce, navlhčenou kávovou lžičkou vykrajujeme noky a ihned vaříme v mírně osolené vařící vodě. Stejným způsobem upravujeme i Krupicové noky jen do těsta místo mouky dáváme krupici. játrové knedlíčky, noky, rýže - umeleme hovězí játra, vymačkanou namočenou žemli a cibuli, přidáme strouhanku, hladkou mouku a česnek, sůl, vejce, majoránku a mletý pepř, promícháme, vaříme ve vývaru nebo osolené vodě: knedlíčky – tvarujeme malé kuličky noky – tvarujeme malou lžičkou rýže – protlačujeme přes sítko Pokud vaříme zavářky mimo vývar, vyjmeme a propláchneme ve studené vodě.