35.-36. Vložky do polévek

VLOŽKY Jsou to potraviny a výrobky z nich, připravené tepelně mimo polévku a většinou jiným postupem než vařením ve vodě. Do polévky se vkládají těsně před podáváním, nesmí nám však polévku ochladit pod požadovanou teplotu. Nejčastější tepelné postupy: vaření ve vodní lázni pečením smažením syrové Vařené ve vodní lázni: vaječná sedlina - vejce pečlivě rozšleháme s mlékem, přidáme nasekanou zelenou petrželku, sůl, dáme do vhodné, vymaštěné nádoby a vaříme ve vodní lázni. Pečené: vaječný svítek - rozetřeme tuk, vmícháme postupně žloutky, sůl, tuhý sníh z bílků, polohrubou mouku, zelenou petrželku, dáme do vymaštěného a vysypaného pekáče a pečeme. celestýnské nudle - palačinkové slané těsto (polohrubá mouka), připravíme tenké palačinky, krájíme nudle 4 – 5 cm dlouhé a 0,5 cm široké. fritátové nudle - palačinkové těsto (hrubá mouka), připravíme palačinky, krájíme nudle asi 5 cm dlouhé a 0,3 cm široké, usmažíme je do červena. Smažené: smažený hrášek - mléko, hrubá mouka, vejce, sůl, připravíme řidší hladké těsto, přes cedník necháme těsto kapat do rozpáleného oleje a mírně smažíme pálené koule - zavaříme mléko a máslo, opatrně přisypeme hrubou mouku a připravíme odpalované těsto, necháme vychladnout, vmícháme vejce, vykrajujeme navlhčenou kávovou lžičkou, tvarujeme kuličky a ihned smažíme do červena. Syrové: žloutek vložíme do šálku s vývarem, ve kterém ihned podáváme.