5.-6. HACCP

HACCP Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP) ve výrobě potravin je jeden ze základních nástrojů, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin. Vytvoření a zavedení systému HACCP je vyžadováno povinně u všech výrobců potravin na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin. Tento systém je určen pro všechny potravinářské podniky zajišťující výrobu, zpracování a distribuci potravin a také pro podniky, které svými produkty do potravinového řetězce vstupují (zemědělství, výroba obalů, apod.). Certifikace systému HACCP je prokazatelným potvrzením funkčnosti a efektivity zavedeného systému HACCP. Systém HACCP byl poprvé navržen a aplikován na žádost NASA v 60. létech 20. století v USA s cílem předcházet alimentárním nemocem kosmonautů.[1] Všeobecné požadavky na systém HACCP jsou uvedeny ve Věstníku Ministerstva zemědělství č. 2/2010 (září 2010). 1 Principy tvorby HACCP 1. Provedení analýzy nebezpečí (fyzikální, chemické a biologické) 2. Stanovení kritických kontrolních bodů 3. Stanovení znaků a hodnot kritických mezí pro každý kritický bod 4. Sledování zvládnutého stavu v kritických bodech 5. Stanovení nápravného opatření pro každý kritický bod 6. Stanovení ověřovacích postupů 7. Vypracování dokumentace a vedení záznamů 2 Přínosy HACCP • jednoznačná identifikace a kontrola rizika zdravotní nezávadnosti potravin • minimalizace možnosti výskytu zdravotně závadných potravin • splnění legislativních požadavků na výrobce potravin • vytvoření vhodného základu pro budoucí přechod firmy na mezinárodní standardy bezpečnosti potravin vyžadované retailovými řetězci - IFS, BRC, apod. • věrohodné potvrzení funkčnosti a efektivnosti zavedeného systému nezávislou třetí stranou • zvýšení důvěry veřejnosti a státních kontrolních orgánů 3 Reference [1] Former NASA Food Coordinator Pioneered the HACCP System http://www.foodquality.com/details/ article/1721927/Former_NASA_Food_Coordinator_ Pioneered_the_HACCP_System.html?tzcheck=1 4 Externí odkazy • Všeobecné požadavky na systém HACCP a podmínky pro jeho certifikaci – Věstník Ministerstva zemědělství ČR 2/2010, září 2010 1 2 5 ZDROJE TEXTU A OBRÁZKŮ, PŘISPĚVATELÉ A LICENCE 5 Zdroje textu a obrázků, přispěvatelé a licence 5.1 Text • HACCP Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/HACCP?oldid=12048375 Přispěvatelé: Gertasik, Jvs, MiroslavJosef, Flukeman, Luckas-bot, RedBot, Bestskier, Vaclav.Makes, Silviaa, RomanM82, Addbot a Anonymové: 3 5.2 Obrázky 5.3 Licence obsahu • Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0