- materiály pro žáky
- třída 1.C
- TEC (1.C)
- 22. - 24.přepočty surovinových norem
22. - 24.přepočty surovinových norem
Poznámka
Výpočty se mohou odlišovat v tisícinách kg, neboť záleží na zaokrouhlení převodového čísla.
Dále se musí dopočítat krém máslový
Receptura na máslový krém je
v Cukrářské technologii (Alena Půlpánová).
Receptura máslového krému Cukrářská technologie (Alena Půlpánová)
Suroviny Hmotnost v kg
ZŽK 4,500
Máslo 4,500
Cukr krupice 0,550
Suroviny celkem 9,550
Ztráty -0,050
Hotový krém 9,500
Výpočet máslového krému
1. Výpočet hodnoty převodového čísla:
požadované množství krému 1,920kg
v receptuře uvedené množství 9,50kg
p = 1,929 : 9,50 = 0,203
2. Vypočteným převodovým číslem vynásobíme všechny položky
v receptuře.
Výpočet máslového krému
p = 0,203
Suroviny Hmotnost v kg Přepočet
ZŽK 4,500 x 0,203= 0913
máslo 4,500 x 0,203= 0,913
Cukr krupice 0,550 x 0,203´= 0,111
Suroviny celkem 9,550 x 0,203= 1,939
ztráty 0,050 x 0,203= 0,010
Hotový krém 9,500 x 0,203= 1,929
Dále se musí vypočítat suroviny na výrobu ZŽK
Je ho potřeba 0,913kg. Receptura se vyhledá v Cukrářské technologii , Alena Půlpánová
Receptura na výpočet ZŽK
Cukrářská technologie A. Půlpánová
Suroviny Hmotnost v kg
Cukr krupice 0,500
Sušené mléko 0,200
Krémový prášek 0,300
Žloutky 0,160
Vanilínový cukr 0,060
Voda 2,000
Suroviny celkem 3,220
Ztráty -0,320
Studený krém 2,900
Postup výpočtu ZŽK
1. Výpočet převodového čísla :
Požadované množství ZŽK: 0,913 kg
Množství v receptuře na ZŽK: 2,900 kg
p = 0,913 : 2,900 = 0,315
2. Vypočteným převodovým číslem vynásobíme všechny suroviny
v receptuře na ZŽK
Výpočet ZŽK
Suroviny Hmotnost (kg) Přepočet (kg)
Cukr krupice 0,500 x 0,315= 0,157
Sušené mléko 0,200 x 0,315= 0,063
Krémový prášek 0,300 x 0,315= 0,094
Žloutky 0,160 x0,315= 0,050
Vanilínový cukr 0,060 x 0,315= 0,018
Voda 2,000 x 0,315= 0,630
Suroviny celkem 3,220 x 0,315 = 1,014
Ztráty -0,320 x 0,315= -0,100
Studený krém 2,900 x 0,315= 0,913
Konečné zhodnocení
V tabulce č.1 je uvedeno množství surovin na korpus 75 ks laskonek a spotřeba máslového krému.
V tabulce č. 2 je uvedeno množství surovin na přípravu máslového krému na naplnění 75 ks laskonek.
V tabulce č.3 je uvedena spotřeba surovin na přípravu ZŽK, který je třeba na výrobu máslového krému.