22. - 24.přepočty surovinových norem

Poznámka Výpočty se mohou odlišovat v tisícinách kg, neboť záleží na zaokrouhlení převodového čísla. Dále se musí dopočítat krém máslový Receptura na máslový krém je v Cukrářské technologii (Alena Půlpánová). Receptura máslového krému Cukrářská technologie (Alena Půlpánová) Suroviny Hmotnost v kg ZŽK 4,500 Máslo 4,500 Cukr krupice 0,550 Suroviny celkem 9,550 Ztráty -0,050 Hotový krém 9,500 Výpočet máslového krému 1. Výpočet hodnoty převodového čísla: požadované množství krému 1,920kg v receptuře uvedené množství 9,50kg p = 1,929 : 9,50 = 0,203 2. Vypočteným převodovým číslem vynásobíme všechny položky v receptuře. Výpočet máslového krému p = 0,203 Suroviny Hmotnost v kg Přepočet ZŽK 4,500 x 0,203= 0913 máslo 4,500 x 0,203= 0,913 Cukr krupice 0,550 x 0,203´= 0,111 Suroviny celkem 9,550 x 0,203= 1,939 ztráty 0,050 x 0,203= 0,010 Hotový krém 9,500 x 0,203= 1,929 Dále se musí vypočítat suroviny na výrobu ZŽK Je ho potřeba 0,913kg. Receptura se vyhledá v Cukrářské technologii , Alena Půlpánová Receptura na výpočet ZŽK Cukrářská technologie A. Půlpánová Suroviny Hmotnost v kg Cukr krupice 0,500 Sušené mléko 0,200 Krémový prášek 0,300 Žloutky 0,160 Vanilínový cukr 0,060 Voda 2,000 Suroviny celkem 3,220 Ztráty -0,320 Studený krém 2,900 Postup výpočtu ZŽK 1. Výpočet převodového čísla : Požadované množství ZŽK: 0,913 kg Množství v receptuře na ZŽK: 2,900 kg p = 0,913 : 2,900 = 0,315 2. Vypočteným převodovým číslem vynásobíme všechny suroviny v receptuře na ZŽK Výpočet ZŽK Suroviny Hmotnost (kg) Přepočet (kg) Cukr krupice 0,500 x 0,315= 0,157 Sušené mléko 0,200 x 0,315= 0,063 Krémový prášek 0,300 x 0,315= 0,094 Žloutky 0,160 x0,315= 0,050 Vanilínový cukr 0,060 x 0,315= 0,018 Voda 2,000 x 0,315= 0,630 Suroviny celkem 3,220 x 0,315 = 1,014 Ztráty -0,320 x 0,315= -0,100 Studený krém 2,900 x 0,315= 0,913 Konečné zhodnocení V tabulce č.1 je uvedeno množství surovin na korpus 75 ks laskonek a spotřeba máslového krému. V tabulce č. 2 je uvedeno množství surovin na přípravu máslového krému na naplnění 75 ks laskonek. V tabulce č.3 je uvedena spotřeba surovin na přípravu ZŽK, který je třeba na výrobu máslového krému.