- materiály pro žáky
- třída 1.C
- TEC (1.C)
- 20. - 21. přepočty surovinových norem
20. - 21. přepočty surovinových norem
Vlastní přepočet
Po výpočtu převodového čísla se tímto číslem vynásobí veškeré suroviny včetně všech ztrát v surovinové normě nebo receptuře.
Doporučení: vypočtené převodové číslo ulož bez zaokrouhlování do paměti kalkulačky!!!!
Příklad 1: Vypočtěte spotřebu surovin na výrobu 75ks laskonek dle receptury
Suroviny Hmotnost (kg)
Bílky 0,420
Cukr krupice 0,900
Cukr moučka 0,250
Jádroviny 0,560
Voda na rozvar 0,250
Olej na plech 0,050
Mouka na plech 0,050
Suroviny celkem 2,480
Ztráty -0,760
Hotový korpus 230 ks 1,720
Máslový krém 2,960
Ztráty -0,080
Hotový výrobek 115ks 4,600
Řešení postup
1. Výpočet převodového čísla p:
požadovaný počet kusů : 75
počet ks v receptuře: 115
p = 75 : 115 = 0,652 (zaokrouhleno na 3 desetinná místa)
Doporučení: vložit po vydělení celé číslo do paměti bez zaokrouhlování
2. Vynásobit převodovým číslem všechny hmotnosti
v receptuře včetně ztrát (viz pracovní listy)
Správné řešení: p= 0,652
Suroviny Hmotnost (kg) Přepočet (kg)
Bílky 0,420 x 0,652= 0,273
Cukr krupice 0,900 x 0,652= 0,586
Cukr moučka 0,250 x 0,652= 0,163
Jádroviny 0,560 .x 0,652= 0,365
Voda na rozvar 0,250 x 0,652= 0,163
Olej na plech 0,050 x 0,652= 0,032
Mouka na plech 0,050 x 0,652= 0,032
Suroviny celkem 2,480 x 0,652= 1,616
Ztráty -0,760 x 0,652= -0,495
Hotový korpus 230 ks 1,720 x 0,652= 1,121
Máslový krém 2,960 x 0,652= 1,929
Ztráty -0,080 x 0,652= -0,052
Hotový výrobek 115ks 4,600 x 0,652= 2,999