20. - 21. přepočty surovinových norem

Vlastní přepočet Po výpočtu převodového čísla se tímto číslem vynásobí veškeré suroviny včetně všech ztrát v surovinové normě nebo receptuře. Doporučení: vypočtené převodové číslo ulož bez zaokrouhlování do paměti kalkulačky!!!! Příklad 1: Vypočtěte spotřebu surovin na výrobu 75ks laskonek dle receptury Suroviny Hmotnost (kg) Bílky 0,420 Cukr krupice 0,900 Cukr moučka 0,250 Jádroviny 0,560 Voda na rozvar 0,250 Olej na plech 0,050 Mouka na plech 0,050 Suroviny celkem 2,480 Ztráty -0,760 Hotový korpus 230 ks 1,720 Máslový krém 2,960 Ztráty -0,080 Hotový výrobek 115ks 4,600 Řešení postup 1. Výpočet převodového čísla p: požadovaný počet kusů : 75 počet ks v receptuře: 115 p = 75 : 115 = 0,652 (zaokrouhleno na 3 desetinná místa) Doporučení: vložit po vydělení celé číslo do paměti bez zaokrouhlování 2. Vynásobit převodovým číslem všechny hmotnosti v receptuře včetně ztrát (viz pracovní listy) Správné řešení: p= 0,652 Suroviny Hmotnost (kg) Přepočet (kg) Bílky 0,420 x 0,652= 0,273 Cukr krupice 0,900 x 0,652= 0,586 Cukr moučka 0,250 x 0,652= 0,163 Jádroviny 0,560 .x 0,652= 0,365 Voda na rozvar 0,250 x 0,652= 0,163 Olej na plech 0,050 x 0,652= 0,032 Mouka na plech 0,050 x 0,652= 0,032 Suroviny celkem 2,480 x 0,652= 1,616 Ztráty -0,760 x 0,652= -0,495 Hotový korpus 230 ks 1,720 x 0,652= 1,121 Máslový krém 2,960 x 0,652= 1,929 Ztráty -0,080 x 0,652= -0,052 Hotový výrobek 115ks 4,600 x 0,652= 2,999