- materiály pro žáky
- třída 1.C
- TEC (1.C)
- 15. Náplně
15. Náplně
Méně trvanlivé náplně .
Základní žloutkový krém
Žloutkový máslový krém ‒ ŽMK
Máslový krém MK
Nejrozšířenější skupina náplní
K plnění korpusů ze: šlehaných hmot
pevných těst
pálené hmoty
listových těst
Základní žloutkový krém - krémový prášek, cukr krupice, sušené mléko, voda, cukr vanilín. Sušené mléko rozmíchat ve vodě. V části mléka rozmíchat krémový prášek a cukr krupici. Mléko přivést k varu, přilít směs krémového prášku, cukru a mléka. Za stálého míchání provařit do zhoustnutí. Po ukončení varu vmíchat cukr vanilín.
Žloutkový máslový krém ‒ ŽMK - ZŽK, máslo. Do prochladlého ZŽK postupně vešlehat máslo 5:1
Máslový krém MK - ŽMK - ZŽK, máslo. Do prochladlého ZŽK postupně vešlehat máslo 1:1
Úpravy ZMK a tukového krému
Tekuté přísady – protlak, roztok kys. citrónové, likéry, kapalné aroma
Pastovité přísady
Kouskovité přísady – pražené ořechy, pomerančová kůra, ovoce
Náplně pro rychlou spotřebu
• Tyto náplně mají velmi omezenou trvanlivost.
• Zpracovávají se beze zbytku, nelze je připravit předem
a skladovat.
• Jsou náročné na teplotní podmínky výroby.
• Důležité je dodržet správnou teplotu při dopravě a prodeji výrobků s těmito náplněmi.
• Používají se k plnění všech druhů cukrářských korpusů.