- materiály pro žáky
- třída 1.C
- TEC (1.C)
- 13. Náplně
13. Náplně
Náplně
Charakteristika
Náplně = polotovary ke zdobení a plnění
• udržují vláčnost
• doplňují chuť
• zvyšují energetickou a biologickou hodnotu
• ovlivňují vzhled
Rozdělení náplní podle trvanlivosti
Trvanlivější náplně
ovocné, pišingrové – trvanlivost 3 týdny
Trvanlivé náplně
oříšková, rumová – trvanlivost 1 týden
Méně trvanlivé náplně
tukové a máslové – trvanlivost 3 dny
Náplně pro rychlou spotřebu
smetanové, žloutkové – trvanlivost 1 den
Rozdělení náplní podle použitých surovin
• Máslové krémy
• Tukové krémy (margarín)
• Ovocné a smetanové
• Jádrové aj.
Trvanlivější náplně - Ovocné náplně, Pišingrová náplň
Trvanlivé náplně – Ořechová náplň, Kokosová náplň, Runová náplň, Ořechová náplň
Tyto náplně mají široké uplatnění.
Výrobky s těmito náplněmi skladujeme v teplotách pod 15 °C.
Velká vlhkost při skladování způsobuje změknutí korpusů
a jejich plesnivění.
Nízká vlhkost při skladování způsobí vysychání náplní a tvrdnutí výrobků.