13. Náplně

Náplně Charakteristika Náplně = polotovary ke zdobení a plnění • udržují vláčnost • doplňují chuť • zvyšují energetickou a biologickou hodnotu • ovlivňují vzhled Rozdělení náplní podle trvanlivosti Trvanlivější náplně ovocné, pišingrové – trvanlivost 3 týdny Trvanlivé náplně oříšková, rumová – trvanlivost 1 týden Méně trvanlivé náplně tukové a máslové – trvanlivost 3 dny Náplně pro rychlou spotřebu smetanové, žloutkové – trvanlivost 1 den Rozdělení náplní podle použitých surovin • Máslové krémy • Tukové krémy (margarín) • Ovocné a smetanové • Jádrové aj. Trvanlivější náplně - Ovocné náplně, Pišingrová náplň Trvanlivé náplně – Ořechová náplň, Kokosová náplň, Runová náplň, Ořechová náplň Tyto náplně mají široké uplatnění. Výrobky s těmito náplněmi skladujeme v teplotách pod 15 °C. Velká vlhkost při skladování způsobuje změknutí korpusů a jejich plesnivění. Nízká vlhkost při skladování způsobí vysychání náplní a tvrdnutí výrobků.