- materiály pro žáky
- třída 2.C
- TEC (2.C)
- 57.-58 Stroje na přípravu těst a hmot
57.-58 Stroje na přípravu těst a hmot
Stroje a zařízení na přípravu těst a hmot
Šlehání, mixování, hnětení
Druhy S a Z na přípravu těst a hmot
1. Šlehací stroje
2. Mixéry
3. Hnětací stroje
1. Šlehací stroje
•nejpoužívanějšístroje v cukrářské výrobě
•mají univerzálnípoužití –slouží ke šlehání, míchání, hnětení, mletí, strouhání, pasírování,….
•mají různé druhy mísidel
•mají možnost připojit pomocné strojky
•mají různé objemy šlehacích nádob
•různé typy , provedení a velikosti
Ruční šlehače
Používané v domácnosti a malých cukrářských provozovnách
•Metly konají jednoduchý kruhový pohyb = otáčejí se kolem vlastní osy
Výhody – malá poruchovost, dlouhá životnost, otáčky lze měnit za chodu
Nevýhody – lze málo zatížit, promíchání v krátké době není tak intenzivní, nelze připojit další zařízení
Univerzální šlehací stroje
•Metly konají planetový kruhový pohyb = otáčejí se kolem vlastní osy a kolem středového bodu •Umožňují –šlehání, míchání, mletí, hnětení, pasírování, strouhání,…
•Použití: výroba těst, krémů, náplní, hmot
Mísidla ke šlehacím strojům
•Šlehací metla
•Protínacímetla
•Hnětací hák
Pomocné strojky ke šlehacím strojům
•Mlýnek na mák
•kráječ s výměnnými řezacími kotouči
•struhadlo
•pasírovací strojek
BOZP Strojky zapojovat pouze za klidu stroje !!!!!
2. Mixéry
•Použití -rozmělňování, zjemňování a promíchávání těst a hmot pomocí různých nožových hlavic
Druhy mixérů
a/ ponorné ( tyčové) mixéry –ruční
b/ stolní
c/ mixer firmy Stephan
a/ Ponorné (tyčové) mixéry
•Princip: Mixéry se ponoří do nádoby s mixovanou surovinou
•Použití: ovocné protlaky marmeláda ovocné polévky koktejly jádrové hmoty
b/ Stolní mixéry
•Princip: surovina se nadávkuje do nádoby, na jejímž dně je nožová hlavice, uzavře se víkem a mixuje
c/ Mixer firmy Stephan
•nejčastěji používaný v cukrářských provozech
1.Stojan
2.Mixovací nádoba
3.Víko
4.Uzávěr víka
5.Nožová hlavice
6.Motor
7.Ovládací panel
8.Stírací nůž
9.Pohon stíracího nože
10.Sklápěcí páka
Použití: jádrové hmoty oplatkový zlom drcení jádrovin
Princip: zpracovávaná surovina je tlačena nožem ke dnu nádoby a odtud je postupně vytlačována po stěnách nádoby směremk víku a odtud padá vlastní tíhou a pomocí stěrače zpět na nože
3. Hnětací stroje
•hlavní využití ve velkých průmyslových cukrářských a pekařských provozovnách
•mají různé druhy mísidel
•mají různé provedení a velikosti
•Použití: mísení těst hustší konzistence (kynuté těsto, perníkové těsto,…
Druhy hnětacích strojů
a/ Jednoramenný mísicí stroj
b/ Dvouramenný hnětací stroj se Z rameny
c/ Spirálový hnětač
d/ Kruhový hnětač
e/ Sloupový hnětač
f/ Hnětací a mísicí stroj Nauta
a/ Jednoramenný hnětací stroj
•šikmé míchadlo
•pro kynutá těsta
•části stroje: stojan, motor, míchadlo, pojízdná díže
•princip: díže se otáčí kolem své osy , míchadlo vniká šikmo do těsta a tím současně díži otáčí
b/ Dvouramenný hnětací stroj se Z rameny
•2 vodorovná míchadla tvaru Z
•pro perníkové těsto, tuková těsta, modelovací hmoty
•popis: sklopná nerezová vana, plnění otvorem ve víku nebo při jeho otevření, míchadlo se otáčí pouze při zavřeném víku, ramena se otáčejí proti sobě, rychlostí v poměru 2:1
Hnětací zařízení je zakryto mřížkou (BOZP)
Různé velikosti strojů:
a/ malá zařízení -do 1kg
b/ velká zařízení -nad 50kg hmoty
Stroje a zařízení na přípravu těst a hmot
Šlehání, mixování, hnětení
Druhy S a Z na přípravu těst a hmot
1. Šlehací stroje
2. Mixéry
3. Hnětací stroje
1. Šlehací stroje
•nejpoužívanějšístroje v cukrářské výrobě
•mají univerzálnípoužití –slouží ke šlehání, míchání, hnětení, mletí, strouhání, pasírování,….
•mají různé druhy mísidel
•mají možnost připojit pomocné strojky
•mají různé objemy šlehacích nádob
•různé typy , provedení a velikosti
Ruční šlehače
Používané v domácnosti a malých cukrářských provozovnách
•Metly konají jednoduchý kruhový pohyb = otáčejí se kolem vlastní osy
Výhody – malá poruchovost, dlouhá životnost, otáčky lze měnit za chodu
Nevýhody – lze málo zatížit, promíchání v krátké době není tak intenzivní, nelze připojit další zařízení
Univerzální šlehací stroje
•Metly konají planetový kruhový pohyb = otáčejí se kolem vlastní osy a kolem středového bodu •Umožňují –šlehání, míchání, mletí, hnětení, pasírování, strouhání,…
•Použití: výroba těst, krémů, náplní, hmot
Mísidla ke šlehacím strojům
•Šlehací metla
•Protínacímetla
•Hnětací hák
Pomocné strojky ke šlehacím strojům
•Mlýnek na mák
•kráječ s výměnnými řezacími kotouči
•struhadlo
•pasírovací strojek
BOZP Strojky zapojovat pouze za klidu stroje !!!!!
2. Mixéry
•Použití -rozmělňování, zjemňování a promíchávání těst a hmot pomocí různých nožových hlavic
Druhy mixérů
a/ ponorné ( tyčové) mixéry –ruční
b/ stolní
c/ mixer firmy Stephan
a/ Ponorné (tyčové) mixéry
•Princip: Mixéry se ponoří do nádoby s mixovanou surovinou
•Použití: ovocné protlaky marmeláda ovocné polévky koktejly jádrové hmoty
b/ Stolní mixéry
•Princip: surovina se nadávkuje do nádoby, na jejímž dně je nožová hlavice, uzavře se víkem a mixuje
c/ Mixer firmy Stephan
•nejčastěji používaný v cukrářských provozech
1.Stojan
2.Mixovací nádoba
3.Víko
4.Uzávěr víka
5.Nožová hlavice
6.Motor
7.Ovládací panel
8.Stírací nůž
9.Pohon stíracího nože
10.Sklápěcí páka
Použití: jádrové hmoty oplatkový zlom drcení jádrovin
Princip: zpracovávaná surovina je tlačena nožem ke dnu nádoby a odtud je postupně vytlačována po stěnách nádoby směremk víku a odtud padá vlastní tíhou a pomocí stěrače zpět na nože
3. Hnětací stroje
•hlavní využití ve velkých průmyslových cukrářských a pekařských provozovnách
•mají různé druhy mísidel
•mají různé provedení a velikosti
•Použití: mísení těst hustší konzistence (kynuté těsto, perníkové těsto,…
Druhy hnětacích strojů
a/ Jednoramenný mísicí stroj
b/ Dvouramenný hnětací stroj se Z rameny
c/ Spirálový hnětač
d/ Kruhový hnětač
e/ Sloupový hnětač
f/ Hnětací a mísicí stroj Nauta
a/ Jednoramenný hnětací stroj
•šikmé míchadlo
•pro kynutá těsta
•části stroje: stojan, motor, míchadlo, pojízdná díže
•princip: díže se otáčí kolem své osy , míchadlo vniká šikmo do těsta a tím současně díži otáčí
b/ Dvouramenný hnětací stroj se Z rameny
•2 vodorovná míchadla tvaru Z
•pro perníkové těsto, tuková těsta, modelovací hmoty
•popis: sklopná nerezová vana, plnění otvorem ve víku nebo při jeho otevření, míchadlo se otáčí pouze při zavřeném víku, ramena se otáčejí proti sobě, rychlostí v poměru 2:1
Hnětací zařízení je zakryto mřížkou (BOZP)
Různé velikosti strojů:
a/ malá zařízení -do 1kg
b/ velká zařízení -nad 50kg hmoty