31. Ozdoby a příprava hmot

Ozdoby z bílkové glazury Používáme na ozdobu dortů, dezertů, ale i k výstavním účelům, můžeme si navrhnout své ozdoby. Příprava glazury – bílky mícháme vařečkou a s prosátým moučkovým cukrem do hladké hmoty polotekuté konzistence. Nakonec přidáme roztok kyseliny citrónové. Hmota se nesmí šlehat, aby glazura nebyla drobivá. Kyselina se přidává pro pružnost a tuhost hmoty. Glazuru obarvíme a zakryjeme aby neoschla. Příprava ozdob – navrhneme si ozdoby na papír a přikryjeme freš folií. Papírovým kornoutkem nastříkáme bílkovou glazuru. Ozdoby musí být vyšrafované, aby držely daný tvar. Po nastříkání necháme zaschnout pří teplotě 40 -50°C po dobu dvou dnů. Ozdoby z máslového krému Dříve patřily ozdoby z máslového krému k nejrozšířenějším ozdobám. Dnes se používá ke zdobení daleko méně a s použitím jemnějších a menších trubyček, kterých je tisíce tvarů a velikostí.