- materiály pro žáky
- třída 2.C
- TEC (2.C)
- 31. Ozdoby a příprava hmot
31. Ozdoby a příprava hmot
Ozdoby z bílkové glazury
Používáme na ozdobu dortů, dezertů, ale i k výstavním účelům, můžeme si navrhnout své ozdoby.
Příprava glazury – bílky mícháme vařečkou a s prosátým moučkovým cukrem do hladké hmoty polotekuté konzistence. Nakonec přidáme roztok kyseliny citrónové. Hmota se nesmí šlehat, aby glazura nebyla drobivá. Kyselina se přidává pro pružnost a tuhost hmoty. Glazuru obarvíme a zakryjeme aby neoschla.
Příprava ozdob – navrhneme si ozdoby na papír a přikryjeme freš folií. Papírovým kornoutkem nastříkáme bílkovou glazuru. Ozdoby musí být vyšrafované, aby držely daný tvar. Po nastříkání necháme zaschnout pří teplotě 40 -50°C po dobu dvou dnů.
Ozdoby z máslového krému
Dříve patřily ozdoby z máslového krému k nejrozšířenějším ozdobám. Dnes se používá ke zdobení daleko méně a s použitím jemnějších a menších trubyček, kterých je tisíce tvarů a velikostí.