- materiály pro žáky
- třída 3.F
- TEF (3.F)
- 18.-19. Plněná vejce
18.-19. Plněná vejce
Vejce se objevují v mnoha pokrmech studené kuchyně. Upravujeme čerstvá vejce slepičí
nebo křepelčí.
Používáme syrové žloutky na přípravu majonézy, vejce zastřená a vařená nahniličko na
tousty. Nejvíce ale využíváme vejce vařená natvrdo, která jsou navíc z hygienického
hlediska nejvhodnější, vyvarujeme se salmonelózy. Používáme na plněná a obložená vejce,
zalitá v aspiku, zdobíme jimi chlebíčky, chuťovky a obložené mísy. Vkládáme je do salátů
nebo použijeme na pomazánky.
Plněná vejce
Připravujeme z vajec uvařených natvrdo, která oloupeme. Upřednostňujeme podélné krájení
vajec, ale můžeme i příčně. Aby vejce neklouzalo po spodním kulatém tvaru, lze jej mírně
seříznout. Vyjmeme žloutek a otvor po něm plníme.
Vhodné náplně – žloutková fáš, podobně se dělá lososová, šunková fáš, sýrové, rybí náplně,
paštiky, apod. Fáše a hladké náplně stříkáme řezanou trubičkou. Nakonec ozdobíme.
Pokládáme na talíř nebo na vytvarovaný talíř určený k tomuto účelu.
Příklad:
Vejce plněná uherskou pěnou:
Oloupaný uherský salám jemně umeleme a společně vyšleháme s máslem a taveným sýrem do pěny.
Ochutíme solí a pepřem. Plníme sáčkem, zdobíme vějířkem salámu a sterilované okurky.