18.-19. Plněná vejce

Vejce se objevují v mnoha pokrmech studené kuchyně. Upravujeme čerstvá vejce slepičí nebo křepelčí. Používáme syrové žloutky na přípravu majonézy, vejce zastřená a vařená nahniličko na tousty. Nejvíce ale využíváme vejce vařená natvrdo, která jsou navíc z hygienického hlediska nejvhodnější, vyvarujeme se salmonelózy. Používáme na plněná a obložená vejce, zalitá v aspiku, zdobíme jimi chlebíčky, chuťovky a obložené mísy. Vkládáme je do salátů nebo použijeme na pomazánky. Plněná vejce Připravujeme z vajec uvařených natvrdo, která oloupeme. Upřednostňujeme podélné krájení vajec, ale můžeme i příčně. Aby vejce neklouzalo po spodním kulatém tvaru, lze jej mírně seříznout. Vyjmeme žloutek a otvor po něm plníme. Vhodné náplně – žloutková fáš, podobně se dělá lososová, šunková fáš, sýrové, rybí náplně, paštiky, apod. Fáše a hladké náplně stříkáme řezanou trubičkou. Nakonec ozdobíme. Pokládáme na talíř nebo na vytvarovaný talíř určený k tomuto účelu. Příklad: Vejce plněná uherskou pěnou: Oloupaný uherský salám jemně umeleme a společně vyšleháme s máslem a taveným sýrem do pěny. Ochutíme solí a pepřem. Plníme sáčkem, zdobíme vějířkem salámu a sterilované okurky.