- materiály pro žáky
- třída 3.F
- TEF (3.F)
- 15.-16. Paštiky
15.-16. Paštiky
Paštika je ochucená jemná masová fáš, z jednoho nebo více druhů masa, umletých jater, popř.
vložky jako šunka, mandle, houby. Tepelně je upravená vařením ve vodní lázni nebo
pečením.
Obecný postup
Paštiky připravujeme z jater, masa vepřového, telecího, zvěřiny, drůbeže a jejich kombinací.
• Základ tvoří syrové nebo tepelně upravené maso (dušené, pečené, vařené) několikrát
umleté.
• Hmotu spojujeme žloutky, vejci, smetanou, výjimečně žemlí namočenou v mléce.
• Ochutíme „paštikovým kořením“. Chuť můžeme zvýraznit vínem, koňakem, rumem.
Před plněním vhodně přimícháme vložku – krájenou slaninu, šunku, mandle, lanýže,
okurky, syrová játra,… Vznikne zajímavá mozaika.
• Naplníme do tvořítek (teriny). Formu vyložíme alobalem a plátky slaniny nebo špeku.
Naplníme ji do 2/3 paštikovou hmotou. Na povrch položíme slaninu, přehneme alobal
a uzavřeme víkem formy.
• Lépe vypadají paštiky z tvarovaných keramických nebo i kovových nádob.
(Průmyslově se používá také umělé střívko).
• Vložíme do vodní lázně 80 – 85 °C a zvolna vaříme minimálně 60 minut nebo pečeme
v troubě.
• Zprudka ochladíme, pak vyklopíme a krájíme. Potřeme aspikem. Ozdobíme vhodným
ovocem a zeleninou.
Paštikové koření:
• Základ tvoří bílý pepř, nové koření, muškátový oříšek, zázvor.
•Podáváme jako studený předkrm nebo samostatný pokrm.