15.-16. Paštiky

Paštika je ochucená jemná masová fáš, z jednoho nebo více druhů masa, umletých jater, popř. vložky jako šunka, mandle, houby. Tepelně je upravená vařením ve vodní lázni nebo pečením. Obecný postup Paštiky připravujeme z jater, masa vepřového, telecího, zvěřiny, drůbeže a jejich kombinací. • Základ tvoří syrové nebo tepelně upravené maso (dušené, pečené, vařené) několikrát umleté. • Hmotu spojujeme žloutky, vejci, smetanou, výjimečně žemlí namočenou v mléce. • Ochutíme „paštikovým kořením“. Chuť můžeme zvýraznit vínem, koňakem, rumem. Před plněním vhodně přimícháme vložku – krájenou slaninu, šunku, mandle, lanýže, okurky, syrová játra,… Vznikne zajímavá mozaika. • Naplníme do tvořítek (teriny). Formu vyložíme alobalem a plátky slaniny nebo špeku. Naplníme ji do 2/3 paštikovou hmotou. Na povrch položíme slaninu, přehneme alobal a uzavřeme víkem formy. • Lépe vypadají paštiky z tvarovaných keramických nebo i kovových nádob. (Průmyslově se používá také umělé střívko). • Vložíme do vodní lázně 80 – 85 °C a zvolna vaříme minimálně 60 minut nebo pečeme v troubě. • Zprudka ochladíme, pak vyklopíme a krájíme. Potřeme aspikem. Ozdobíme vhodným ovocem a zeleninou. Paštikové koření: • Základ tvoří bílý pepř, nové koření, muškátový oříšek, zázvor. •Podáváme jako studený předkrm nebo samostatný pokrm.