6. Pomazánky, pochoutková másla

OCHUCENÁ MÁSLA (POCHOUTKOVÁ) Máslo necháme při pokojové teplotě povolit a smísíme s vybraným kořením či bylinkami, mohou být čerstvé i sušené. Pro kvalitní promíchání je dobré použít elektrický šlehač. Máslo zformujeme do válečku a zabalíme do alobalu, potravinové fólie. V chladničce nám vydrží asi týden, v mrazničce i několik měsíců. Použití: Používá se v teplé i studené kuchyni. V teplé kuchyni – na minutky na roštu (z válečku másla ozdobně odkrojíme plátek a klademe na maso), ve studené kuchyni na pomazánky, zdobení (před ztuhnutím stříkáme sáčkem s řezanou trubičkou nebo ztuhlé ozdobně škrábeme). Příklady: máslo + přísady • petrželové – nasekaná petrželová nať, sůl, • křenové – nastrouhaný křen, sůl, • sardelové – sardelová pasta nebo prolisované sardele, někde worcester, jinde šlehačka, • lososové – prolisovaný uzený losos, citrónová šťáva, • bylinkové – hořčice, sardelová pasta, petrželová nať, pažitka, kerblík, kapary, • hořčičné, kaviárové, rokfórové, pažitkové,… POMAZÁNKY – KRÉMY Jsou hustější než pěny, i když se připravují ze stejných surovin. Můžeme je použít i jako samostatný pokrm s pečivem či chlebem, k přípravě chuťovek. Jako základ použijeme bešamelovou omáčku, našlehané máslo (1:1), čerstvý měkký sýr (lučina, žervé - gervaise,…), měkký tvaroh, ke kterým přidáme další ochucující přísady. Jedná se o tepelně upravená masa, uzeniny, sýry, vejce, zeleninu. Příklady: Drůbeží krém s bešamelem • Připravíme bešamel – světlá jíška povařená spolu s mlékem, solí, s muškátovým květem. • Smícháme s pečeným mletým drůbežím masem, koňakem a citrónovou šťávou. Krém s plísňovým sýrem • Sýr rozmělníme vidličkou, přidáme měkký tvaroh, strouhaný tvrdý sýr, utřený česnek a ušlehanou smetanu. • Podle chuti přisolíme a vmícháme nasekanou petrželku. Pikantní sýrová pomazánka s česnekem • Dva druhy sýrů (plísňový, tvrdý) umixujeme dohladka. • Přimícháme najemno nasekanou šalvěj, pažitku a rozetřený česnek. • Do pasty postupně zamícháme brandy, zjemníme smetanou. Pomazánka z uzené makrely • Změklý tuk utřeme se sýrem Lučina, přidáme vykostěnou a rozmačkanou uzenou makrelu, drobně krájenou cibuli a zelené papriky. • Vmícháme nastrouhaná vejce natvrdo, sůl, pepř.