- materiály pro žáky
- třída 3.F
- TEF (3.F)
- 6. Pomazánky, pochoutková másla
6. Pomazánky, pochoutková másla
OCHUCENÁ MÁSLA (POCHOUTKOVÁ)
Máslo necháme při pokojové teplotě povolit a smísíme s vybraným kořením či bylinkami, mohou být čerstvé i sušené.
Pro kvalitní promíchání je dobré použít elektrický šlehač. Máslo zformujeme do válečku a zabalíme do alobalu, potravinové fólie. V chladničce nám vydrží asi týden, v mrazničce i několik měsíců.
Použití:
Používá se v teplé i studené kuchyni. V teplé kuchyni – na minutky na roštu (z válečku másla
ozdobně odkrojíme plátek a klademe na maso), ve studené kuchyni na pomazánky, zdobení
(před ztuhnutím stříkáme sáčkem s řezanou trubičkou nebo ztuhlé ozdobně škrábeme).
Příklady:
máslo + přísady
• petrželové – nasekaná petrželová nať, sůl,
• křenové – nastrouhaný křen, sůl,
• sardelové – sardelová pasta nebo prolisované sardele, někde worcester, jinde šlehačka,
• lososové – prolisovaný uzený losos, citrónová šťáva,
• bylinkové – hořčice, sardelová pasta, petrželová nať, pažitka, kerblík, kapary,
• hořčičné, kaviárové, rokfórové, pažitkové,…
POMAZÁNKY – KRÉMY
Jsou hustější než pěny, i když se připravují ze stejných surovin. Můžeme je použít i jako samostatný pokrm s pečivem či chlebem, k přípravě chuťovek.
Jako základ použijeme bešamelovou omáčku, našlehané máslo (1:1), čerstvý měkký sýr (lučina, žervé - gervaise,…), měkký tvaroh, ke kterým přidáme další ochucující přísady.
Jedná se o tepelně upravená masa, uzeniny, sýry, vejce, zeleninu.
Příklady:
Drůbeží krém s bešamelem
• Připravíme bešamel – světlá jíška povařená spolu s mlékem, solí, s muškátovým květem.
• Smícháme s pečeným mletým drůbežím masem, koňakem a citrónovou šťávou.
Krém s plísňovým sýrem
• Sýr rozmělníme vidličkou, přidáme měkký tvaroh, strouhaný tvrdý sýr, utřený česnek a ušlehanou smetanu.
• Podle chuti přisolíme a vmícháme nasekanou petrželku.
Pikantní sýrová pomazánka s česnekem
• Dva druhy sýrů (plísňový, tvrdý) umixujeme dohladka.
• Přimícháme najemno nasekanou šalvěj, pažitku a rozetřený česnek.
• Do pasty postupně zamícháme brandy, zjemníme smetanou.
Pomazánka z uzené makrely
• Změklý tuk utřeme se sýrem Lučina, přidáme vykostěnou a rozmačkanou uzenou makrelu, drobně krájenou cibuli a zelené papriky.
• Vmícháme nastrouhaná vejce natvrdo, sůl, pepř.