37. Kořenění pokrmů

Koření jsou části rostlin / listy, květ, semena /, které rostou volně v přírodě, nebo se pěstují. Kořením zvýrazníme chuť, vůni i barvu pokrmů. Dbáme, abychom nenarušili původní, charakteristickou chuť pokrmů. Velké množství koření v pokrmech není zdravé. Koření používáme v celku, nebo mleté. Celé koření se v pokrmech vaří. Mleté koření přidáváme do pokrmů během tepelné přípravy, nebo těsně před dohotovením. Např. majoránka při delší tepelném zpracování hořkne. KOŘENÍ DOMÁCÍ majoránka, kmín, paprika, tymián, anýz, fenykl, jalovec KOŘENÍ ZAHRANIČNÍ pepř, skořice, vanilka, bobkový list a jiné SMĚSI KOĚNÍ gulášové, perníkové, zabijačkové, grilovací, kari a další. KOŘENÍCÍ A DOCHUCOVACÍ POCHUTINY hořčice, polévkové koření, sardelová pasta ZELENÉ NATĚ ke koření používáme zelené natě obsahují vitamíny a minerální látky zlepšují vzhled a chuť pokrmů vkládáme je nejčastěji až do hotových jídel, čerstvě a jemně nasekané nejčastěji používanou natí je petrželová, celerová, koprová, pažitková