- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 37. Kořenění pokrmů
37. Kořenění pokrmů
Koření jsou části rostlin / listy, květ, semena /, které rostou volně v přírodě, nebo se pěstují.
Kořením zvýrazníme chuť, vůni i barvu pokrmů. Dbáme, abychom nenarušili původní, charakteristickou chuť pokrmů.
Velké množství koření v pokrmech není zdravé.
Koření používáme v celku, nebo mleté.
Celé koření se v pokrmech vaří. Mleté koření přidáváme do pokrmů během tepelné přípravy, nebo těsně před dohotovením.
Např. majoránka při delší tepelném zpracování hořkne.
KOŘENÍ DOMÁCÍ
majoránka, kmín, paprika, tymián, anýz, fenykl, jalovec
KOŘENÍ ZAHRANIČNÍ
pepř, skořice, vanilka, bobkový list a jiné
SMĚSI KOĚNÍ
gulášové, perníkové, zabijačkové, grilovací, kari a další.
KOŘENÍCÍ A DOCHUCOVACÍ POCHUTINY
hořčice, polévkové koření, sardelová pasta
ZELENÉ NATĚ
ke koření používáme zelené natě
obsahují vitamíny a minerální látky
zlepšují vzhled a chuť pokrmů
vkládáme je nejčastěji až do hotových jídel, čerstvě a jemně nasekané
nejčastěji používanou natí je petrželová, celerová, koprová, pažitková