- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 20. Čistění suchým a mokrým způsobem
20. Čistění suchým a mokrým způsobem
ČIŠTĚNÍ SUCHOU CESTOU
• brambory nebo zelenina znečištěné pískem a hlínou se nejprve očistí ručně, nejlépe kartáčkem
• další způsoby čištění suchou cestou:
– odkrajování - poškozených natí a listů u zeleniny
– odstraňování stopek – u ovoce
– vyřezávání semeníku i se stopkou – papriky, cukety
– vykrajování jádřince u ovoce
– odpeckovávání ovoce
– louskání
– přebírání
– loupání – nejprve opláchnout vodou, oloupat a opláchnout
– škrábání (brambory, kořenová zelenina), při strojovém čištění se používá najednou mechanické čištění a mokrá cesta
• nutno dočistit pomocí ruční škrabky
ČIŠTĚNÍ MOKROU CESTOU
• všechny potraviny rostlinného původu je nutné opláchnout studenou vodou
• listová zelenina - po jednotlivých listech
• ovoce – na speciálních sítech nebo cednících
• hlávkový salát, polníček, kapusta, špenát – vyměňování vody a současné sprchování
• máčení ovoce a zeleniny je maximálně omezováno
• namáčení doporučováno u kapusty, brokolice či květáku a to s přidáním soli
– ze zeleniny odplave drobný hmyz a zeleninu potom nutno dobře propláchnout pod tekoucí vodou