20. Čistění suchým a mokrým způsobem

ČIŠTĚNÍ SUCHOU CESTOU • brambory nebo zelenina znečištěné pískem a hlínou se nejprve očistí ručně, nejlépe kartáčkem • další způsoby čištění suchou cestou: – odkrajování - poškozených natí a listů u zeleniny – odstraňování stopek – u ovoce – vyřezávání semeníku i se stopkou – papriky, cukety – vykrajování jádřince u ovoce – odpeckovávání ovoce – louskání – přebírání – loupání – nejprve opláchnout vodou, oloupat a opláchnout – škrábání (brambory, kořenová zelenina), při strojovém čištění se používá najednou mechanické čištění a mokrá cesta • nutno dočistit pomocí ruční škrabky ČIŠTĚNÍ MOKROU CESTOU • všechny potraviny rostlinného původu je nutné opláchnout studenou vodou • listová zelenina - po jednotlivých listech • ovoce – na speciálních sítech nebo cednících • hlávkový salát, polníček, kapusta, špenát – vyměňování vody a současné sprchování • máčení ovoce a zeleniny je maximálně omezováno • namáčení doporučováno u kapusty, brokolice či květáku a to s přidáním soli – ze zeleniny odplave drobný hmyz a zeleninu potom nutno dobře propláchnout pod tekoucí vodou