- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 15.-16. Žádanky na suroviny
15.-16. Žádanky na suroviny
Po nanormování kuchař musí vypsat žádanku na výdej potřebných surovin. S vyplněnou žádankou pak jde za vedoucím skladu.
Náležitosti žádanky
- Název připravovaného pokrmu
- Číslo normy – vlastní kalkulace
- Počet připravovaných porcí
- Název výrobního střediska
- Tabulka – kde se zapisuje seznam jednotlivých druhů surovin, požadované množství surovin, poznámka
- Datum
- Podpis kuchaře
- Podpis šéfkuchaře
- Podpis skladníka, který žádanku přijal
Na základě žádanky skald vydá požadované suroviny. Při přejímce se vystaví příjmový list.
Náležitosti příjmového listu
- Název suroviny
- Požadované množství suroviny
- Skutečně vydané množství suroviny
- Cena za jednotku
- Celková cena
- Poznámka
- Datum převzetí
- Podpis pracovníka skladu
- Podpis přebírajícího – kuchaře
- V dnešní době tyto písemnosti nahrazují počítače se speciálním programem. Dochází tak k úspoře času.