- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 5.-6. HACCP
5.-6. HACCP
HACCP
Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (Hazard Analysis
and Critical Control Points, HACCP) ve výrobě potravin je jeden ze základních
nástrojů, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin.
Vytvoření a zavedení systému HACCP je vyžadováno povinně u všech
výrobců potravin na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.
852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin.
Tento systém je určen pro všechny potravinářské podniky zajišťující výrobu,
zpracování a distribuci potravin a také pro podniky, které svými produkty do
potravinového řetězce vstupují (zemědělství, výroba obalů, apod.).
Certifikace systému HACCP je prokazatelným potvrzením funkčnosti
a efektivity zavedeného systému HACCP. Systém HACCP byl poprvé navržen a
aplikován na žádost NASA v 60. létech 20. století v USA s cílem předcházet
alimentárním nemocem kosmonautů
Postup zahrnuje 7 základních principů:
1. Provedení analýzy nebezpečí
2. Stanovení kritických bodů
3. Stanovení znaků a kritických mezí
4. Vymezení systému sledování v kritických bodech
5. Určení nápravných opatření
6. Zavedení ověřovacích principů
7. Zavedení dokumentace