- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 1. Význam potravinářského a nepotravinářského sortimentu
1. Význam potravinářského a nepotravinářského sortimentu
ZBOŽÍZNALSTVÍ = nauka o zboží
- zkoumá užitné hodnoty zboží
- zkoumá vlastnosti, kterými se zboží stává užitečným člověku = užitná hodnota
- počátky zbožíznaleckých zkoumání v Itálii v 16. století
- s rozvojem obchodu
- italští zbožíznalci kontrolovali zboží, které mohlo být falšováno nebo poškozeno – pochutiny – káva, čaj, koření, drahé kameny
ZBOŽÍ
- každý produkt (výrobek), který uspokojuje lidské potřeby
- výrobek určený k prodeji
Vlastnosti zboží:
- tvar, barva, vůně, chuť, tvrdost, chemické složení, tekutost
Každý druh zboží má dvojí hodnotu:
• Užitná hodnota – souhrn užitných vlastností
• Směnná hodnota – cena zboží
Význam potravinářského průmyslu
- výživa obyvatelstva
- vyrábět kvalitní výrobky
- výrobky s vysokou trvanlivostí, hygienicky nezávadné
- vytváření zaměstnanosti
- produkce biomasy - alternativa obnovitelného zdroje energie
- vývoj speciálních potravin – dia výrobky. bezlepkové potraviny