119. Kaše, pudinky, nákypy

Kaše Připravujeme je z krupice, rýže, ovesných a pšeničných vloček, pohanky, kukuřice a jahel. Do vroucího, mírně osoleného mléka, zavaříme základní surovinu. Podáváme sypané skořicí, kakaem, cukrem, čokoládou a poléváme máslem. Příklad: Krupicová kaše, rýžová kaše Pudinky Jsou jemné druhy teplých moučníků, upravené vařením v páře nebo ve vodní lázni. Vaří se ve vymazaných formách a při podávání je doplňujeme ovocnými šťávami, pěnami a šlehačkou. Kávový pudink: máslo, mouku, mléko a vařenou kávu provaříme. Směs necháme vychladnout. Žloutky a cukr vymícháme do zpěnění a vše společně zlehka promícháme. pudinkovou formu vymastíme máslem, vysypeme moukou, naplníme do tří čtvrtin a vaříme ve vodní lázni. Nákypy Připravujeme z mléka, vajec, másla, cukru, ovoce a předem tepelně připravených surovin, např. rýže, krupice. Připravujeme je pečením, zapékáním v troubě nebo vařením ve vodní lázni Hmotu plníme do máslem vymaštěné a strouhankou vysypané formy jen do tří čtvrtin, tepelnou úpravou nabývají. Nákypy podáváme teplé s ovocnými šťávami a kompoty. Rýžový nákyp s jablky: Rýži dusíme v osoleném mléce. Do vychladlé vmícháme vyšlehané žloutky s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidáme sníh z bílků a cukru. Rozetřeme na vymaštěný pekáč, poklademe plátky jablek, směsí skořice s cukrem a propláchnutými spařenými rozinkami. Poklademe další vrstvou rýže, pokapeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Před podáváním sypeme moučkovým cukrem