111. Pokrmy ze zeleniny

Pokrmy ze zeleniny Vařené zeleninu očistíme, zbavíme nežádoucích částí a dáváme vařit do osolené vody (většinou), vaření má být co nejkratší, snažíme se zachovat vzhled a vlastnosti suroviny, blanšírování nám pomáhá udržet barvu, u některých druhů nám barvu upraví přidání kyseliny, vývar z vaření je vhodný základ pro přípravu polévek. Vařený chřest, květák, brokolice, atd. - můžeme podávat s teplými nebo studenými omáčkami - kari, holandskou, atd., jako přílohu používáme vařené brambory Zapékané většinou zeleninu předem tepelně upravíme (např. vaříme), můžeme ale použít i syrovou (jemné, tepelně rychle upravitelné druhy), poté vrstvíme společně s ostatními surovinami do předem máslem vymazaných misek, přelijeme omáčkou MORNAY, můžeme rovněž pouze přelít vejci a posypat sýrem, zapékáme, podáváme většinou s vařenými bramborami, případně s pečivem. Smažené zeleninu většinou předem uvaříme ve slané vodě, vychladíme, naporcujeme a obalujeme v těstíčku nebo trojobalu. Smažený květák, celer, cuketa, lilek, cibule, atd. Můžeme používat rovněž směs nasekané nebo nastrouhané zeleniny, poté ji většinou orestujeme, dochutíme, zahustíme a doplníme ostatními surovinami, tvarujeme placičky, obalujeme a smažíme. Zeleninové karbanátky, kapustové karbanátky, atd. Dušená zelenina upravujeme většinou zeleninu předem uvařenou, nakrájíme a dáme dusit na orestovanou cibulku, dochutíme, většinou vklepneme vejce a necháme srazit, podáváme s vařenými brambory nebo pečivem. Lečo s vejci Květák (kedlubna, cuketa) jako mozeček Plněná zelenina zeleninu očistíme, zbavíme nevhodných částí, některé druhy předem uvaříme v osolené vodě, plníme masovými, houbovými nebo sójovými náplněmi.