- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 110. Pokrmy z rýže a obilovin
110. Pokrmy z rýže a obilovin
Bezmasé pokrmy z obilovin
Na přípravu bezmasých pokrmů používáme hrubou mouku, kroupy a krupky, jáhly, pohanku a ovesné nebo pšeničné vločky.
– hrubá mouka – domácí nebo průmyslově vyrobené těstoviny ve formě nudlí, lasagní, raviol, špaget, doplněné zeleninou, sýrem s různými omáčkami.
– kroupy a krupky – často se z nich připravují pokrmy staročeské kuchyně, např. vánoční kuba. V běžné české kuchyni jen minimálně, více v kuchyních přírodní výživy.
– pohanka, jáhly a vločky – převážně ve formě kaší s doplňky ovoce, medu, skořice aj.
Bezmasé pokrmy z rýže
Slané pokrmy z rýže: - rizota s různými doplňky zeleniny, hub s přidáním natí sypané sýrem.
Sladké pokrmy z rýže: - rýžová kaše s různými druhy posypu – slaného, nejčastěji sladkého - rýžová kaše je základem pro přípravu rýžového nákypu, liší se pouze přidáním žloutků s tukem a bílkového sněhu do kaše. Takto připravené těsto se vrství do nádoby na zapékání a doplňuje se ovocem, rozinkami, hotové můžeme polévat čokoládou, karamelem, sirupem.