- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 109. Pokrmy z těstovin
109. Pokrmy z těstovin
Pokrmy z těstovin:
Podle chuti dělíme na slané a sladké
Např: Houbové flíčky zapečené
Nudle s mákem
Bezmasé pokrmy z luštěnin
Luštěniny mají v naší výživě význam z důvodu obsahu rostlinných bílkovin. Na jejich výrobu zpracováváme hrách, čočku, fazole a v poslední době i sóju. Pokrmy z luštěnin doplňujeme živočišnými bílkovinami z vajec a sýrů. Podáváme k nim saláty z kysaného zelí, okurky, nakládanou zeleninu nebo houby, doplníme tak vitamín C a zlepšíme stravitelnost. Luštěniny před vařením namáčíme, pokrmy vaříme ve větších nádobách, protože během vaření nabývají na objemu, vaříme je bez soli, dochucujeme až po uvaření, výjimku tvoří pokrmy ze sóji.
Pokrmy z čočky: - studený čočkový salát - čočka na kyselo
Pokrmy z fazolí: - fazolový salát - fazole po bretaňsku
Pokrmy z hrachu: - svarba (hrách + kroupy) - šoulet (hrách + kroupy) - hrachová kaše