108. Pokrmy z brambor

Pokrmy z brambor připravujeme buď z předem tepelně upravených nebo ze syrových případně z bramborového těsta, ve všech případech je můžeme doplňovat dalšími surovinami a připravujeme různými tepelnými způsoby. Vařením plněné bramborové knedlíky - připravujeme je z těsta z vařených brambor, můžeme plnit například slaninou, uzeninou, ovocem, doplňujeme máslem, mákem. brynzové halušky - připravujeme je z těsta ze syrových brambor, to protlačujeme přes síto s velkými otvory do osolené vařící vody, při podávání sypeme brynzou a přeléváme rozškvařenou slaninou Dušením bramborový guláš – cibulový základ se slaninou, mletou paprikou a kmínem, zalijeme vývarem. Do základu vložíme na kostky nakrájené brambory, osolíme, opepříme a zvolna dusíme do poloměkka. Guláš zahustíme světlou jíškou, dochutíme, solí, třeným česnekem a dovaříme. Pečením bramborák (někdy se uvádí jako smažení) - strouhané syrové brambory, vejce, mouka hladká, sůl, česnek, majoránka, francouzské brambory (zapékané brambory se salámem) - připravujeme z vařených brambor