99.-100. Saláty jednodruhové a vícedruhové

Saláty připravujeme ze syrové a předvařené zeleniny, ovoce a z tepelně upraveného masa. Kromě použitých surovin je rozdělujeme na jednoduché (jednodruhové), složité (vícedruhové) nebo vytvořené do kompozice (skládané). Mohou se podávat i samostatně jako pokrm, koktejl (popř. jako příloha). Složité saláty připravujeme z nejjakostnějších brambor, luštěnin, vajec, sýrů, masa, zeleniny, ovoce. Suroviny krájíme na pravidelné malé kousky nebo strouháme. Jsou převážně vázány majonézou nebo zálivkou. Suroviny kombinujeme tak, aby se vzájemně doplňovaly chutí a barvou. Saláty, které vážeme majonézou, můžeme odlehčit bílým jogurtem, zakysanou smetanou, šlehačkou. Saláty děláme hustší, protože časem řídnou. Ochucujeme je octem, citrónovou šťávou, vínem, solí, pepřem, cukrem, česnekem, hořčicí, koňakem, kečupem, worcesterem, apod. Jednoduché saláty se připravují z jedné suroviny, podle níž nesou název, ochucujeme marinádou.