- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 99.-100. Saláty jednodruhové a vícedruhové
99.-100. Saláty jednodruhové a vícedruhové
Saláty připravujeme ze syrové a předvařené zeleniny, ovoce a z tepelně upraveného
masa.
Kromě použitých surovin je rozdělujeme na jednoduché (jednodruhové), složité
(vícedruhové) nebo vytvořené do kompozice (skládané).
Mohou se podávat i samostatně jako pokrm, koktejl (popř. jako příloha).
Složité saláty připravujeme z nejjakostnějších brambor, luštěnin, vajec, sýrů, masa, zeleniny,
ovoce. Suroviny krájíme na pravidelné malé kousky nebo strouháme. Jsou převážně
vázány majonézou nebo zálivkou. Suroviny kombinujeme tak, aby se vzájemně doplňovaly
chutí a barvou. Saláty, které vážeme majonézou, můžeme odlehčit bílým jogurtem, zakysanou
smetanou, šlehačkou. Saláty děláme hustší, protože časem řídnou.
Ochucujeme je octem, citrónovou šťávou, vínem, solí, pepřem, cukrem, česnekem, hořčicí,
koňakem, kečupem, worcesterem, apod.
Jednoduché saláty se připravují z jedné suroviny, podle níž nesou název, ochucujeme marinádou.