- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 98. Zálivky a dresinky
98. Zálivky a dresinky
Marinády (zálivky)
Připravujeme především z octa, vína, oleje, cibule, majonézy, smetany, koření
Marináda musí být výrazná, přidáním do salátu se chuť mírně utlumí
Saláty spojujeme (vážeme) marinádou vaječnou, jogurtovou.
Základní marináda: za stálého promíchávání přidáme do studené vody ocet, olej, sůl, cukr, a mletý pepř
Hořčicová marináda: do smetany vmícháme sůl, mletý pepř a okyselíme citronovou šťávou.
Dresinky
Základní surovinou je olej, ocet, koření, hořčice, sůl
Dresink je zálivka hustší konzistence než marináda
Používáme k dochucení masových, rybích, ovocných, zeleninových a kombinovaných salátů
Základní dresinky je francouzský – hořčici zašleháme do malého množství oleje s octem, přidáme sůl, pepř, důkladně promícháme a používáme jako základní surovinu k přípravě složitých dresinků.