98. Zálivky a dresinky

Marinády (zálivky) Připravujeme především z octa, vína, oleje, cibule, majonézy, smetany, koření Marináda musí být výrazná, přidáním do salátu se chuť mírně utlumí Saláty spojujeme (vážeme) marinádou vaječnou, jogurtovou. Základní marináda: za stálého promíchávání přidáme do studené vody ocet, olej, sůl, cukr, a mletý pepř Hořčicová marináda: do smetany vmícháme sůl, mletý pepř a okyselíme citronovou šťávou. Dresinky Základní surovinou je olej, ocet, koření, hořčice, sůl Dresink je zálivka hustší konzistence než marináda Používáme k dochucení masových, rybích, ovocných, zeleninových a kombinovaných salátů Základní dresinky je francouzský – hořčici zašleháme do malého množství oleje s octem, přidáme sůl, pepř, důkladně promícháme a používáme jako základní surovinu k přípravě složitých dresinků.