Kynutá těsta a výrobky 16.-17. hodina

Technologický postup přípravy kynutého těsta Na kvásek Kvásek -ve vlažném mléce rozšleháme droždí, cukr a zahustíme moukou do řídkého těsta, poprášíme moukou a necháme zrát při teplotě 28 až 30°C, vyzrálý kvásek na povrchu popraská. Příprava těsta – na dno dáme sůl, mouku, cukr, tuk, přísady (vanilku, vanilkový cukr, citropastu), žloutky přidáme kvásek a vlažné mléko. Vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí a necháme v teplém prostředí (kynárny) kynout. Během kynutí těsto přetužujeme. Na záraz Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto bez přípravy kvásku, těsto obsahuje více tuku a droždí. Vypracované těsto necháme v chladu oležet. Po odležení tvarujeme dané výrobky a ty kynou až před pečením.