- materiály pro žáky
- třída 1.T
- TET (1.T)
- 24/25. Broušení
24/25. Broušení
BROUŠENÍ nejstarší metoda obrábění,
nástrojem je brusný kotouč, složený ze zrn,
každé zrno má jinou geometrii,
zrna jsou spojena POJIVEM,
mezi zrny a pojivem se vyskytují volná místa – PÓRY,
pro broušení lze používat i nespojená zrna – VOLNÉ BRUSIVO.
4 BROUSICÍ NÁSTROJE brousicí (brusné) kotouče,
brousicí a obtahovací kameny,
brousicí tělíska (např. váleček nebo kužel na upínací stopce),
brusné šneky pro broušení oz. kol na odvalovacích bruskách.
5 BRUSIVA zrna brusiva jsou přírodní nebo umělá,
podle použití na nástroji jsou VOLNÉ (pasty a prášky) nebo VÁZANÉ (kotouče, pilníky, brusné papíry).
6 ZRNA BRUSIVA
Opotřebení a tvary zrn brusiva
7 POJIVO BRUSNÝCH NÁSTROJŮ
spojuje zrna brusiva do požadovaného tvaru brousicího nástroje,
musí být zpracováno tak, aby zrno drželo do otupení, pak musí povolit.
Druhy pojiva:
- keramika (je porézní, dobře se orovnává),
- umělá pryskyřice (pružné kotouče, vyšší úběr),
- kovy (na diamantová brusiva).
8 TVARY BROUSICÍCH NÁSTROJŮ
9 OZNAČOVÁNÍ BROUSICÍCH NÁSTROJŮ
10 VYVAŽOVÁNÍ KOTOUČŮ
Kotouče se vyvažují na trnu ve vyvažovacím stojánku pomocí pohyblivých vyvažovacích tělísek umístěných v přírubě kotouče,
Nevyvážení kotouče je způsobeno nerovnoměrnou hustotou brusiva.
Vyvážení je důležité především u velkých a širokých kotoučů.
11 UPÍNÁNÍ A OSTŘENÍ KOTOUČŮ
mezi kotouč a přírubu se musí vložit elastická podložka
průměr příruby musí být minimálně 1/3 průměru kotouče
kotouč se orovnává na obvodu i na čele
odstraňují se otupená zrna
vytváří se nové břity na povrchu