24/25.   Broušení

BROUŠENÍ nejstarší metoda obrábění, nástrojem je brusný kotouč, složený ze zrn, každé zrno má jinou geometrii, zrna jsou spojena POJIVEM, mezi zrny a pojivem se vyskytují volná místa – PÓRY, pro broušení lze používat i nespojená zrna – VOLNÉ BRUSIVO. 4 BROUSICÍ NÁSTROJE brousicí (brusné) kotouče, brousicí a obtahovací kameny, brousicí tělíska (např. váleček nebo kužel na upínací stopce), brusné šneky pro broušení oz. kol na odvalovacích bruskách. 5 BRUSIVA zrna brusiva jsou přírodní nebo umělá, podle použití na nástroji jsou VOLNÉ (pasty a prášky) nebo VÁZANÉ (kotouče, pilníky, brusné papíry). 6 ZRNA BRUSIVA Opotřebení a tvary zrn brusiva 7 POJIVO BRUSNÝCH NÁSTROJŮ spojuje zrna brusiva do požadovaného tvaru brousicího nástroje, musí být zpracováno tak, aby zrno drželo do otupení, pak musí povolit. Druhy pojiva: - keramika (je porézní, dobře se orovnává), - umělá pryskyřice (pružné kotouče, vyšší úběr), - kovy (na diamantová brusiva). 8 TVARY BROUSICÍCH NÁSTROJŮ 9 OZNAČOVÁNÍ BROUSICÍCH NÁSTROJŮ 10 VYVAŽOVÁNÍ KOTOUČŮ Kotouče se vyvažují na trnu ve vyvažovacím stojánku pomocí pohyblivých vyvažovacích tělísek umístěných v přírubě kotouče, Nevyvážení kotouče je způsobeno nerovnoměrnou hustotou brusiva. Vyvážení je důležité především u velkých a širokých kotoučů. 11 UPÍNÁNÍ A OSTŘENÍ KOTOUČŮ mezi kotouč a přírubu se musí vložit elastická podložka průměr příruby musí být minimálně 1/3 průměru kotouče kotouč se orovnává na obvodu i na čele odstraňují se otupená zrna vytváří se nové břity na povrchu