Medová perníková těsta 1.-2.

Medové perníkové těsto a výrobky Historie perníků U nás se objevil první perník koncem 13. století v Praze. K přípravě se používal včelí med. Perník se formoval do dřevěných vyřezávaných forem. V 18. století se stal zdobený perník pouťovým zbožím. Dnes se vyrábí většinou průmyslově nebo v menších cukrářských provozech. Výběr a úprava surovin • Mouka • Invertní cukr • Včelí med • Vejce • Meruňkový džem, marmeláda • Kypřidla • Koření • Kulér Mouka • Pšeničná mouka chlebová bílá nebo hladká • Žitná mouka (5 – 10%) – prodlužuje trvanlivost výrobků Prosívá se - provzdušnění Meruňkový džem, marmeláda Přidává se do některých těst na zvýšení kvality těsta a zlepšení chuti výrobků. Kypřidla - Používá se směs kypřidel Potaš - hydrogenuhličitan draselný - kypří více do šířky Amonium - směs amonných solí - kypří více do výšky