- materiály pro žáky
- třída 3.C
- TEC (3.C)
- Medová perníková těsta 1.-2.
Medová perníková těsta 1.-2.
Medové perníkové těsto a výrobky
Historie perníků
U nás se objevil první perník koncem 13. století v Praze.
K přípravě se používal včelí med.
Perník se formoval do dřevěných vyřezávaných forem.
V 18. století se stal zdobený perník pouťovým zbožím.
Dnes se vyrábí většinou průmyslově nebo v menších cukrářských provozech.
Výběr a úprava surovin
• Mouka
• Invertní cukr
• Včelí med
• Vejce
• Meruňkový džem, marmeláda
• Kypřidla
• Koření
• Kulér
Mouka
• Pšeničná mouka chlebová bílá nebo hladká
• Žitná mouka (5 – 10%) – prodlužuje trvanlivost výrobků
Prosívá se - provzdušnění
Meruňkový džem, marmeláda
Přidává se do některých těst na zvýšení kvality těsta a zlepšení chuti výrobků.
Kypřidla - Používá se směs kypřidel
Potaš - hydrogenuhličitan draselný
- kypří více do šířky
Amonium - směs amonných solí
- kypří více do výšky