92. Přílohy z mouky

Přílohy z mouky Jedná se o typickou přílohu, podávanou např. ke svíčkové na smetaně nebo vepřové pečeni se zelím.  Kynuté houskové knedlíky – vlažné mléko, droždí, hrubá mouka, sůl, vejce = nelepivé těsto + housky krájené na kostky = necháme vykynout / v teple, nesmí být v průvanu/. Vykynuté těsto zpracujeme na bochánky, ze kterých vyválíme šišky. Vaříme v mírně osolené vodě 20 minut. Po 10 minutách knedlíky otočíme. Po vyjmutí propícháme vidličkou. Váha jedné porce 160g.  Karlovarský knedlík – starší pečiva nakrájíme na kostky, pokapeme mlékem. Z mléka, hrubé mouky , soli, žloutků připravíme těstíčko, do kterého přidáme žemli, sníh z bílků, nakrájenou zelenou nať a promícháme. Vytvarujeme šišky, které zavážeme do plátěného ubrousku vytřeného tukem a vaříme 20 minut.  Krupicové noky – odpalované těsto z mléka, tuku, prosáté krupice. Do hotového těsta vmícháme vejce a muškátový květ. Dvěma lžícemi tvarujeme noky, vaříme 5 minut. Po uvaření vkládáme do studené vody (pro ztužení).