- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 89. Význam a podávání příloh
89. Význam a podávání příloh
Přílohy jsou důležitou součástí všech pokrmů. Volba závisí na druhu, způsobu úpravy hlavní suroviny a podle úpravy. Přílohy mají za úkol doplnit pokrm jak biologicky, tak i kaloricky. Při přípravě se snažíme vybírat šetrné tepelné způsoby, někdy se příloha může podávat i syrová.
Přílohy rozdělujeme podle základní suroviny
přílohy z brambor
přílohy z obilovin a výrobků z nich (někdy se uvádějí zvlášť)
mouky
těstovin
rýže
obilných vloček
ze zeleniny
z ovoce
z hub
Dále přílohy dělíme podle způsobu podávání
tepelně zpracované
vařené
dušené
pečené
smažené
podávané za syrova
Dávkování příloh
v současné době již velikost příloh není dána recepturami, ty se považují pouze za doporučující a závisí již většinou na samotné provozovně nebo na přání hosta.
přílohy z brambor – 100 - 200g
přílohy z těstovin -150 - 200 g
z rýže na váhu -150 g
houskové, karlovarské a ostatní knedlíky - 160 g
ostatní moučné přílohy - 200 g