89. Význam a podávání příloh

Přílohy jsou důležitou součástí všech pokrmů. Volba závisí na druhu, způsobu úpravy hlavní suroviny a podle úpravy. Přílohy mají za úkol doplnit pokrm jak biologicky, tak i kaloricky. Při přípravě se snažíme vybírat šetrné tepelné způsoby, někdy se příloha může podávat i syrová. Přílohy rozdělujeme podle základní suroviny přílohy z brambor přílohy z obilovin a výrobků z nich (někdy se uvádějí zvlášť) mouky těstovin rýže obilných vloček ze zeleniny z ovoce z hub Dále přílohy dělíme podle způsobu podávání tepelně zpracované vařené dušené pečené smažené podávané za syrova Dávkování příloh v současné době již velikost příloh není dána recepturami, ty se považují pouze za doporučující a závisí již většinou na samotné provozovně nebo na přání hosta. přílohy z brambor – 100 - 200g přílohy z těstovin -150 - 200 g z rýže na váhu -150 g houskové, karlovarské a ostatní knedlíky - 160 g ostatní moučné přílohy - 200 g