83. Tabulové omáčky

Vyrábějí se v potravinářském průmyslu, používají se na zpestření, doplnění a zvýraznění chuti pokrmů. Průmyslově vyráběné omáčky Průmyslově vyráběné omáčky se vyrábějí zpravidla ze zeleniny s přídavkem různých koření, cukru, soli, octa apod. Průmyslově vyráběné omáčky používáme: na dochucení studených a teplých pokrmů přímo v kuchyni. na dochucení a dokončení úpravy pokrmu obsluhujícími, přímo před hostem na dochucení pokrmu hostem (např. host si dochucuje pokrm přidáním kečupu, sojové omáčky, apod.) Na každém výrobku je vždy uvedeno složení Tyto omáčky se používají na grilované pokrmy, na dušená nebo pečená masa, na přípravu minutek, na přípravu masa na asijský způsob apod. Průmyslově vyráběné omáčky a jejich využití Barbecue (bárbekjú) - grilovaná masa. Chilli sauce (čili sós) – grilovaná masa. Worcesterská (vorčesterská) omáčka - k dochucení některých druhů teplých omáček. Tabasco (tabasko) - palčivá chuť - marinovaná masa před tepelnou úpravou, grilovaná masa Sójová omáčka - úprava masa na asijský způsob, dochucení různých mas. Kečupy – široké použití jak ve studené tak i teplé kuchyni.