- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 83. Tabulové omáčky
83. Tabulové omáčky
Vyrábějí se v potravinářském průmyslu, používají se na zpestření, doplnění a
zvýraznění chuti pokrmů.
Průmyslově vyráběné omáčky
Průmyslově vyráběné omáčky se vyrábějí zpravidla ze zeleniny s přídavkem různých koření,
cukru, soli, octa apod.
Průmyslově vyráběné omáčky používáme:
na dochucení studených a teplých pokrmů přímo v kuchyni.
na dochucení a dokončení úpravy pokrmu obsluhujícími, přímo před hostem
na dochucení pokrmu hostem (např. host si dochucuje pokrm přidáním kečupu, sojové
omáčky, apod.)
Na každém výrobku je vždy uvedeno složení
Tyto omáčky se používají na grilované pokrmy, na dušená nebo pečená masa, na přípravu minutek, na přípravu masa na asijský způsob apod.
Průmyslově vyráběné omáčky a jejich využití
Barbecue (bárbekjú) - grilovaná masa.
Chilli sauce (čili sós) – grilovaná masa.
Worcesterská (vorčesterská) omáčka - k dochucení některých druhů teplých omáček.
Tabasco (tabasko) - palčivá chuť - marinovaná masa před tepelnou úpravou, grilovaná masa
Sójová omáčka - úprava masa na asijský způsob, dochucení různých mas.
Kečupy – široké použití jak ve studené tak i teplé kuchyni.