78.-79. Omáčky k hovězímu masu

Tyto omáčky se podávají většinou s vařeným hovězím masem, je možné k nim podávat například i vařené vejce nebo jiné potraviny. Při jejich přípravě nepoužíváme maso, pouze základ zaléváme vývarem. Přílohou bývají knedlíky, vařené těstoviny, vařené brambory, dušená rýže. Koprová omáčka - připravíme si zásmažku, zalijeme ji vývarem a mlékem, sůl, zjemníme smetanou, přidáme ocet, přecedíme, kopr přebereme, opláchneme a nasekáme, spaříme zbylou částí octa a přidáme do omáčky, dochutíme a zjemníme máslem Rajčatová omáčka - orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme divoké koření, skořici, zasypeme hladkou moukou a orestujeme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem, rozšleháme a provaříme, dochutíme solí, octem, cukrem a zjemníme máslem, přecedíme a provaříme Okurková omáčka - cibulový základ, drcené nové koření, hladká mouka, orestujeme, zalijeme vývarem a mlékem, sůl, provaříme, zjemníme smetanou, cukr, ocet a přecedíme, nakrájíme oloupané kyselé okurky, orestujeme na tuku a dáme do omáčky, provaříme a dochutíme