- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 76.-77. Zásady při přípravě omáček
76.-77. Zásady při přípravě omáček
Světlou jíšku rozředíme a rozvaříme příslušným vývarem
Omáčky provařujeme nejméně jednu hodinu
Ochucené a provařené omáčky přecedíme
Omáčky zjemňujeme smetanou nebo máslem
Do procezené omáčky vkládáme různé chuťové doplňky, podle nich mají omáčky název, omáčku již nevaříme
Pokud omáčka obsahuje mléko, nejdříve společně provaříme a potom okyselíme, aby se omáčka nesrazila
Omáčkou pokrmy přeléváme
Podáváme vždy ve správné teplotě
Pokud omáčku zahušťujete smetanou nebo žloutkem, už ji nevařte, srazila by se.
Po zahuštění moukou nebo jíškou naopak pokrm ještě 5 až 10 minut povařte, aby ztratil moučnou chuť.
Zakysaná smetana se ve vařícím pokrmu srazí. Namísto ní můžete použít sladkou smetanu a kyselou chuť dodat octem. Zakysanou smetanou pokojové teploty ideálně dochucujte až na talíři nebo před použitím blanšírujeme