32. Ekologická příprava potravin

32. Ekologická příprava potravin Biopotraviny - z ekologického zemědělství – bez průmyslových hnojiv a pesticidů, dbá na životní prostředí, zvíře má dostatek péče, kvalitní krmivo a životní prostor, bez antibiotik - zakázáno používat chemická aditiva - př.: bio jogurt z bio mléka - kvalita – zdravější, výživnější, chutnější, nenadchnou vzhledem – strupovitost, barva, kratší doba trvanlivosti, vyšší cena - označeny chráněnou značkou – logem – KEZ organizace Kontrola ekologického zemědělství příprava potravin - důležitá hygiena - světlo – nepřítel vitamínů, ovoce a zelenina na slunci – přijdeme o polovinu vitamínů - vzduch – nepřítel vitamínů – nekrájejte potraviny, pokud nemusíte - potraviny připravené na páře jsou zdravější - pro menší ztráty vitamínů – vařit zeleninu neloupanou - lepší je kratší doba vaření, v menším objemu vody