- materiály pro žáky
- třída 1.K
- PŘI (1.K)
- 32. Ekologická příprava potravin
32. Ekologická příprava potravin
32. Ekologická příprava potravin
Biopotraviny
- z ekologického zemědělství – bez průmyslových hnojiv a pesticidů, dbá na životní prostředí, zvíře má dostatek péče, kvalitní krmivo a životní prostor, bez antibiotik
- zakázáno používat chemická aditiva
- př.: bio jogurt z bio mléka
- kvalita – zdravější, výživnější, chutnější, nenadchnou vzhledem – strupovitost, barva, kratší doba trvanlivosti, vyšší cena
- označeny chráněnou značkou – logem – KEZ organizace Kontrola ekologického zemědělství
příprava potravin
- důležitá hygiena
- světlo – nepřítel vitamínů, ovoce a zelenina na slunci – přijdeme o polovinu vitamínů
- vzduch – nepřítel vitamínů – nekrájejte potraviny, pokud nemusíte
- potraviny připravené na páře jsou zdravější
- pro menší ztráty vitamínů – vařit zeleninu neloupanou
- lepší je kratší doba vaření, v menším objemu vody