- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 63. - 64. Bílé polévky
63. - 64. Bílé polévky
Na přípravu bílých polévek používáme vývar „B„ nebo vývary podle druhu polévky (rybí). Vývary zahušťujeme vhodným způsobem a ochucujeme.
Způsoby zahuštění:
BÍLÉ POLÉVKY ZAHUŠTĚNÉ JÍŠKOU
jíšku provaříme s vývarem z bílých kostí, případně jiným vhodným. Polévku doplňujeme vložkou podle použité hlavní suroviny, kořeníme případně jemníme. Horkou jíšku zaléváme vždy prochladlým vývarem a naopak. Název získává podle základní suroviny ( čočková, zelná…)
ŠLÉMOVÉ
tyto polévky připravujeme z odvaru některých druhů obilovin (rýže, krupice, kroupy, ovesné vločky)
KAŠOVINOVÉ – zahuštěné protlakem z brambor, zeleniny, luštěnin
SMETANOVÉ (KRÉMOVÉ) – připravujeme je z vhodně voleného vývaru, zahušťujeme surovinou, která obsahuje škrob
Některé druhy bílých polévek:
Zeleninová
Čočková
Frankfurtská