- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 61.-62. Vložky do polévek
61.-62. Vložky do polévek
Jsou to potraviny a výrobky z nich, připravené tepelně mimo polévku a většinou jiným postupem než vařením ve vodě. Do polévky se vkládají těsně před podáváním, nesmí nám však polévku ochladit pod požadovanou teplotu.
Nejčastější tepelné postupy:
vaření ve vodní lázni
pečením
smažením
syrové
Vařené ve vodní lázni:
vaječná sedlina - vejce pečlivě rozšleháme s mlékem, přidáme nasekanou zelenou petrželku, sůl, dáme do vhodné, vymaštěné nádoby a vaříme ve vodní lázni.
Pečené:
vaječný svítek - rozetřeme tuk, vmícháme postupně žloutky, sůl, tuhý sníh z bílků, polohrubou mouku, zelenou petrželku, dáme do vymaštěného a vysypaného pekáče a pečeme.
celestýnské nudle - palačinkové slané těsto (polohrubá mouka), připravíme tenké palačinky, krájíme nudle 4 – 5 cm dlouhé a 0,5 cm široké.
fritátové nudle - palačinkové těsto (hrubá mouka), připravíme palačinky, krájíme nudle asi 5 cm dlouhé a 0,3 cm široké, usmažíme je do červena.
Smažené:
smažený hrášek - mléko, hrubá mouka, vejce, sůl, připravíme řidší hladké těsto, přes cedník necháme těsto kapat do rozpáleného oleje a mírně smažíme
pálené koule - zavaříme mléko a máslo, opatrně přisypeme hrubou mouku a připravíme odpalované těsto, necháme vychladnout, vmícháme vejce, vykrajujeme navlhčenou kávovou lžičkou, tvarujeme kuličky a ihned smažíme do červena.
Syrové:
žloutek vložíme do šálku s vývarem, ve kterém ihned podáváme.