- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 59.-60. Zavářky - význam, rozdělení, příprava
59.-60. Zavářky - význam, rozdělení, příprava
Jsou to potraviny nebo výrobky, které se mohou zavařovat přímo do polévky, často je však zavařujeme mimo polévku, protože by nám mohli polévku (vývar) zakalit.
Nudle - vejce, hrubá mouka, voda - vypracujeme tuhé těsto, necháme uležet, vyválíme tenké pláty, necháme proschnout, krájíme nudle, velikost podle potřeby, vaříme v osolené vodě
strouhání - nudlové těsto strouháme na hrubém struhadle, necháme oschnout, vaříme v osolené vodě
kapání - mléko, hrubá mouka, vejce, důkladně rozmícháme, necháme odležet, přes síto nebo struhadlo necháme kapat do mírně osolené vařící vody
noky máslové - zavaříme mléko a máslo, opatrně přisypeme hrubou mouku a připravíme odpalované těsto, necháme vychladnout, vmícháme vejce, navlhčenou kávovou lžičkou vykrajujeme noky a ihned vaříme v mírně osolené vařící vodě. Stejným způsobem upravujeme i Krupicové noky jen do těsta místo mouky dáváme krupici.
játrové knedlíčky, noky, rýže - umeleme hovězí játra, vymačkanou namočenou žemli a cibuli, přidáme strouhanku, hladkou mouku a česnek, sůl, vejce, majoránku a mletý pepř, promícháme, vaříme ve vývaru nebo osolené vodě:
knedlíčky – tvarujeme malé kuličky
noky – tvarujeme malou lžičkou
rýže – protlačujeme přes sítko
Pokud vaříme zavářky mimo vývar, vyjmeme a propláchneme ve studené vodě.