59.-61. Konvenience

Konvenience Charakteristika, rozdělení Anglické slovo "convenience" znamená pohodlí, výhodnost, snadnost. Jsou to potraviny s vyšším stupněm zpracování než základní potraviny. V naší gastronomii se již tyto tzv. pohotové potraviny používaly pod výrazem polotovary. Rozdělení - masné - chlazené a zmrazené (př. hovězí pečeně špikovaná, rybí prsty obalované) - bezmasé - chlazené (těsto linecké, listové), zmrazené (švestkové knedlíky, bramborové) - suché v prášku - těsta, omáčky, přílohy, polevy, kaše, minutky, moučníky - nápoje v prášku - ovocné, izotonické, kávoviny, rozpustný čaj, instantní kakaový nápoj atd. Význam konveniencí Význam mají vysokou kvalitu, široký sortiment, šetří čas a náklady, dokonalou hygienu přípravy. Nevzniká odpad a snižují se nároky na skladování. Podporují kreativitu kuchaře. Výhodou je snadná manipulace, rychlá příprava. Nevýhody: • Finančně náročnější • Obsahují mnohdy různé potravinové přísady, které nejsou vždy zdraví prospěšné • Obsahují větší obsah solí • Vytlačují v profi kuchyních tradiční postupy a degradují kuchařské umění