- materiály pro žáky
- třída 3.F
- TEF (3.F)
- 59.-61. Konvenience
59.-61. Konvenience
Konvenience
Charakteristika, rozdělení
Anglické slovo "convenience" znamená pohodlí, výhodnost, snadnost. Jsou to potraviny s vyšším stupněm zpracování než základní potraviny. V naší gastronomii se již tyto tzv. pohotové potraviny používaly pod výrazem polotovary.
Rozdělení
- masné - chlazené a zmrazené (př. hovězí pečeně špikovaná, rybí prsty obalované)
- bezmasé - chlazené (těsto linecké, listové), zmrazené (švestkové knedlíky, bramborové)
- suché v prášku - těsta, omáčky, přílohy, polevy, kaše, minutky, moučníky
- nápoje v prášku - ovocné, izotonické, kávoviny, rozpustný čaj, instantní kakaový nápoj atd.
Význam konveniencí
Význam mají vysokou kvalitu, široký sortiment, šetří čas a náklady, dokonalou hygienu přípravy. Nevzniká odpad a snižují se nároky na skladování. Podporují kreativitu kuchaře. Výhodou je snadná manipulace, rychlá příprava.
Nevýhody:
• Finančně náročnější
• Obsahují mnohdy různé potravinové přísady, které nejsou vždy zdraví prospěšné
• Obsahují větší obsah solí
• Vytlačují v profi kuchyních tradiční postupy a degradují kuchařské umění