- materiály pro žáky
- třída 3.F
- TEF (3.F)
- 49. Léčebná, dietní strava
49. Léčebná, dietní strava
Léčebná výživa
Léčebná výživa neboli léčebná dieta se používá při různých chorobách. Výběr a úprava stravy při některých chorobách může příznivě ovlivnit průběh onemocnění a je součástí léčebného plánu. Dietetika je jednou z nejstarších oborů medicíny a její začátky sahají do starověkého Řecka. Zásadou léčebné výživy je co nejvíc přiblížit stravu racionální stravě zdravého člověka.
Léčebného účinku stravy se dosáhne:
- změnou množství stravy (pokles nebo vzestup hmotnosti)
- změnou poměru zákl. živin (např. bílkovin, glycidů)
- výběrem potravin
- technologickou úpravou stravy (výběr pouze některých technologií a mechanické přípravy)
- změnou časového rozvržení stravy (časté podávání jídla)
Diety a jejich rozdělení
0 Tekutá - po operačních stavech, nápoje, polévky, omáčky, poloviční energetický příjem
1 Kašovitá - po operačních stavech, plnohodnotná kašovitá strava
2 Šetřící - horečnatá onemocnění a trávicího ústrojí, strava lehce stravitelná
3 Racionální - respektuje zásady racionální výživy, správný poměr živin
4 S omezením tuku - choroby žlučníku, pankreatu, hepatitida, lehčí onemocnění střev (T 65g)
5 Bezezbytková - při mírném průjmu, omezuje se vláknina, mléko
6 Nízkobílkovinná - choroby ledvin, omezení bílkovin (60 g) a soli, mírně snížená EH
7 Nízkocholesterolová - při ateroskleróze, hyperlipidémii, onemocnění žlučníku, pankreatu, obsahuje hlavně nenasycené mastné kyseliny (rostlinné oleje) a celulózu (zeleninu)
8 Redukční - při obezitě, snížený energetický příjem potravin
9 Diabetická - při diabetes mellitus (cukrovka), snížený energetický příjem, omezit glycidy
10 Neslaná šetřící - otoky, choroby srdce, snížený příjem sodíku, vyloučení kuchyňské soli
11 Výživná - při rekonvalescenci, tuberkulóze, AIDS, podvýživě. Energeticky a biologicky hodnotná
12 Strava batolat - respektuje zásady racionální výživy, lehce stravitelná, nekořeněná jídla, mléčné výrobky.
Speciální a standardizované diety
0/S Čajová - při akutním průjmu
1/S Tekutá výživná - energeticky a biologicky hodnotná
4/S S přísným omezením tuku - při akutním onemocnění žlučníku, pankreatu a hepatitidy
S/BLP Bezlepková - při celiakii, neobsahuje pšeničný lepek