43.-44. Příprava teplých moučníků - pudinky

Speciální moučníky jsou to jednoporcové moučníky, které doplňují slavnostní menu. Vyznačují se menším množstvím na masovém nebo klubovém talíři, zdobené dekoračními prvky (čokoládou, karamelem, bylinkami, ovocem, aj.) Mohou se upravovat flambováním: – konečná úprava moučníku u stolu před očima hosta. Moučník se podlije ušlechtilou tekutinou a zapálí na talíři. Pudinky Moučníky vařené ve vodní lázni, původ mají v Anglii. Připravená pudinková hmota se zamíchá do bílkového sněhu a ihned se plní do připravených forem, které jsou vymazané máslem a vysypané moučkovým cukrem. Nádoby postavíme do pekáče s vodou a dáme do trouby zapéct. Přikryjeme pokličkou, aby hmoty neoschla. Asi po 45 min. poklici odkryjeme a necháme ještě cca 10 min. péct. Hotový pudink vyklopíme na talíř a teplý podáváme se šťávou nebo krémem. Pudink diplomat: do vymaštěné formy se do poloviny naplní na kostky nakrájené piškoty, krájeným kompotovaným ovocem a rozinkami. Směs ochutíme griotkou, zalijeme prochladlým krémem (zamícháme mléko, cukr, vanilku, vejce a krémový prášek, za stálého míchání šleháme na mírném ohni, nesmí se vařit.) Krémem zalijeme formičky, dáme zapéct ve vodní lázni cca 45 min. Hotový pudink vyklopíme a ozdobíme šlehačkou a čokoládovými hoblinami.