- materiály pro žáky
- třída 3.F
- TEF (3.F)
- 33. Význam předkrmů, způsob podávání
33. Význam předkrmů, způsob podávání
ROZDĚLENÍ:
a) studené
b) teplé
STUDENÉ – podáváme jako první chod v menu
VÝZNAM:
– podporují vylučování trávicích šťáv
– připravují žaludek na další jídlo
JAKÉ MAJÍ PŘEDKRMY BÝT:
– malé množství asi 80 g
– dobře proložený a vychlazený
– pikantní, ne příliš kořeněný, protože koření otupuje chuťové buňky
– musí být slaný ne sladký
– nesmí být vyroben z páchnoucích surovin
– nesmí být vyroben z nadýmavých surovin
– vkusně upravené
TEPLÉ PŘEDKRMY
Teplý mezi chod, váha je asi 120 g podává se po polévce nebo ji nahrazuje
VLASTNOSTI:
– lehce stravitelný
– jemná chuť ne příliš kořeněný
– nesmí být tučný
– podává se s malou přílohou nebo pečivo