29.-30. Dekorování obložených mís

Požadavky na inventář Na výrobu studených mís používáme rozličné potraviny, které mohou nevhodně reagovat na nesprávný inventář. Kyselé výrobky nearanžujeme na stříbrném inventáři. Kyselost způsobí zčernání stříbra působením oxidace. Vhodný inventář Stříbro Tepelně upravená jatečná masa, drůbež a zvěřina. Alpaka Výrobky z uzenin, ryby, výrobky ze sýrů, plněná zelenina. Porcelán Různě upravená vejce, saláty masové, s majonézou, zeleninové pomazánky, pěny. Dekorování obložených mís K dekorování mís se používají různé druhy ovoce a zeleniny, které vhodně doplní koncepci obložené mísy. Dále je možné použít i sušené plody a jedlé květy. Nikdy nepoužíváme suroviny ani věci, které nejsou jedlé. Zrcadlo Zrcadlo je tenká vrstva aspiku. Vytváří se tak, že tekutý aspik se nalévá na vychladlou mísu a nechá se v chladu ztuhnout. Zabrání se tak poškrábání inventáře a výrobky lépe na míse drží. Zrcadlo má i velký estetický význam. Výrobek se na zrcadle určitým způsobem odráží a výsledek je pak efektnější.