- materiály pro žáky
- třída 3.F
- TEF (3.F)
- 26.-27. Obložené mísy
26.-27. Obložené mísy
OBLOŽENÉ MÍSY
Při přípravě obložených mís dbáme na estetickou úpravu a sladění po stránce chuťové
i vzhledové. Mísy nepřeplňujeme, okraje musí zůstat volné. Připravujeme mísy nejčastěji
kombinované, masové, uzeninové, sýrové, zeleninové nebo ovocné.
K přípravě používáme:
• speciální druhy uzenin – šunka, různé pečeně a mozaikové salámy, uherský salám,
poličan, anglická slanina, klobásy,…
• galantiny, paštiky, závitky, huspeniny,
• ryby marinované, v rosolu, pečené, smažené, uzené,
• sýry – tvrdé, plísňové, zrající,
• plněné rolky – šunkové, rostbífové,
• ovoce – různé druhy, menší necháváme vcelku, větší krájíme.
Obložené mísy doplňujeme:
• čerstvá nebo blanšírovaná zelenina – okurky, saláty, paprik, rajčata, olivy, plátky
mrkve, ředkvičky, sterilovaný květák, cibulky, smažené cibulové kroužky, zelené natě,
• čerstvé ovoce – hroznové víno, citrusy, jahody, kiwi, ananas, borůvky,…,
• vejce natvrdo,
• vhodný je též carving – tvarované ovoce a zelenina.