24.-25. Složité saláty, koktejly

Složité saláty připravujeme z nejjakostnějších brambor, luštěnin, vajec, sýrů, masa, zeleniny, ovoce. Suroviny krájíme na pravidelné malé kousky nebo strouháme. Jsou převážně vázány majonézou nebo zálivkou. Suroviny kombinujeme tak, aby se vzájemně doplňovaly chutí a barvou. Saláty, které vážeme majonézou, můžeme odlehčit bílým jogurtem, zakysanou smetanou, šlehačkou. Saláty děláme hustší, protože časem řídnou. Ochucujeme je octem, citrónovou šťávou, vínem, solí, pepřem, cukrem, česnekem, hořčicí, koňakem, kečupem, worcesterem, apod. KOKTEJLY (koktajly, cocktail) Koktejlem se označuje – míchaný předkrm Obecný postup míchaného předkrmu Na přípravu koktejlových salátů používáme různě tvarované sektové poháry nebo misky, které vyložíme kousky nebo nudličkami hlávkového salátu. Přelijeme majonézovou omáčkou, vložíme připravený salát a povrch ozdobíme (např. zavěsíme řez citrónu, pomeranče, ananasu, zeleniny). Podáváme vychlazené. Pohár položíme na dezertní talířek s ubrouskem, přidáme koktejlový příbor. Vhodně doplníme banketním pečivem. Vhodné saláty Nejžádanější jsou masové saláty z mořských plodů (humrový, krabí, krevetový), z ryb, kuřete. Jsou nabízeny též saláty ze zeleniny (artyčok, chřest, brokolice, květák), hub, sýrů a ovoce. Příklady: Krevetový koktejl s jablky • Krevety můžeme koupit syrové (nevyloupané, vyloupané), mražené předvařené, konzervované. • Vyloupané syrové krevety omyjeme a na rozpáleném oleji za občasného promíchání opékáme po dobu asi 3 minut. Lze je také povařit v osolené vodě. Poté v misce nakrájíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a necháme vychladnout. • Jablka nakrájíme na malé nudličky. Ledový salát nakrájíme na větší kousky. • Zálivku si připravíme promícháním zakysané smetany s majonézou, vinným octem, solí, pepřem. • Do salátových misek rovnoměrně rozdělíme ledový salát, dáme vrstvu krevetového salátu, připraveného smícháním výše uvedených surovin. Dozdobíme ušlehanou šlehačkou, ovocem. • Nebo do salátových misek dáme ledový salát, na něj pokrájené jablko a opečené ochucené krevety. Vše přelijeme připravenou zálivkou. • Necháme ještě chvilku vychladit v ledničce a můžeme podávat. Kuřecí koktejl • Kuře uvaříme s mrkví, celerem v osolené vodě doměkka, obereme a necháme vychladnout. • Prochladlé maso nakrájíme na kousky společně s ananasem (nebo oloupaným jablkem), vařenou zeleninou. • Směs lehce spojíme majonézovou zálivkou.