- materiály pro žáky
- třída 3.F
- TEF (3.F)
- 24.-25. Složité saláty, koktejly
24.-25. Složité saláty, koktejly
Složité saláty připravujeme z nejjakostnějších brambor, luštěnin, vajec, sýrů, masa, zeleniny,
ovoce. Suroviny krájíme na pravidelné malé kousky nebo strouháme. Jsou převážně
vázány majonézou nebo zálivkou. Suroviny kombinujeme tak, aby se vzájemně doplňovaly
chutí a barvou. Saláty, které vážeme majonézou, můžeme odlehčit bílým jogurtem, zakysanou
smetanou, šlehačkou. Saláty děláme hustší, protože časem řídnou.
Ochucujeme je octem, citrónovou šťávou, vínem, solí, pepřem, cukrem, česnekem, hořčicí,
koňakem, kečupem, worcesterem, apod.
KOKTEJLY (koktajly, cocktail)
Koktejlem se označuje – míchaný předkrm
Obecný postup míchaného předkrmu
Na přípravu koktejlových salátů používáme různě tvarované sektové poháry nebo misky,
které vyložíme kousky nebo nudličkami hlávkového salátu. Přelijeme majonézovou
omáčkou, vložíme připravený salát a povrch ozdobíme (např. zavěsíme řez citrónu,
pomeranče, ananasu, zeleniny). Podáváme vychlazené.
Pohár položíme na dezertní talířek s ubrouskem, přidáme koktejlový příbor.
Vhodně doplníme banketním pečivem.
Vhodné saláty
Nejžádanější jsou masové saláty z mořských plodů (humrový, krabí, krevetový), z ryb,
kuřete. Jsou nabízeny též saláty ze zeleniny (artyčok, chřest, brokolice, květák), hub, sýrů
a ovoce.
Příklady:
Krevetový koktejl s jablky
• Krevety můžeme koupit syrové (nevyloupané, vyloupané), mražené předvařené,
konzervované.
• Vyloupané syrové krevety omyjeme a na rozpáleném oleji za občasného promíchání
opékáme po dobu asi 3 minut. Lze je také povařit v osolené vodě. Poté v misce
nakrájíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a necháme vychladnout.
• Jablka nakrájíme na malé nudličky. Ledový salát nakrájíme na větší kousky.
• Zálivku si připravíme promícháním zakysané smetany s majonézou, vinným octem,
solí, pepřem.
• Do salátových misek rovnoměrně rozdělíme ledový salát, dáme vrstvu krevetového
salátu, připraveného smícháním výše uvedených surovin. Dozdobíme ušlehanou
šlehačkou, ovocem.
• Nebo do salátových misek dáme ledový salát, na něj pokrájené jablko a opečené
ochucené krevety. Vše přelijeme připravenou zálivkou.
• Necháme ještě chvilku vychladit v ledničce a můžeme podávat.
Kuřecí koktejl
• Kuře uvaříme s mrkví, celerem v osolené vodě doměkka, obereme a necháme
vychladnout.
• Prochladlé maso nakrájíme na kousky společně s ananasem (nebo oloupaným
jablkem), vařenou zeleninou.
• Směs lehce spojíme majonézovou zálivkou.