- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 55. Příprava vývaru
55. Příprava vývaru
Hovězí vývar
Hovězí vývar připravujeme z hovězích kostí, z předního hovězího masa (hruď, krk, žebro, plec), kořenové zeleniny, koření, cibule a jiných přísad.
Technologický postup.
Dobře umyté, nasekané kosti vložíme do studené vody, přidáme maso vcelku a necháme
zavařit. V průběhu vaření se na vývaru tvoří pěna (sražené bílkoviny), kterou během varu sbíráme. Následně přidáme, sůl, celý pepř a nové koření, ztlumíme zdroj tepla a vývar necháme táhnout.
Před ukončením varu přidáme mrkev, celer a petržel. Pro lepší chuť můžeme přidat cibuli.
Očištěnou zeleninu vaříme vcelku. Uvařenou zeleninu i maso můžeme používat jako vložku
do polévky (krájíme např. na kostičky).