- materiály pro žáky
- třída 3.K
- STK (3.K)
- 27.-28. Druhy a příprava nabídkových stolů
27.-28. Druhy a příprava nabídkových stolů
Druhy a příprava nabídkových stolů
Příprava místnosti a nabídkových stolů:
Místnosti musí být dostatečně prostorná, protože při rautu i recepci vyžadují určitou možnost pohybu.
Studený nabídkový stůl je dominantní, většinou bývá umístěn uprostřed místnosti. Teplý a nápojový
stoly se připravují podle množství a druhů pokrmů a nápojů.
Připravujeme malý počet míst k sezení pro ženy a starší osoby.
Nabídkový stoly připravujeme velmi pečlivě, protože nahrazují slavnostní tabuli. Ubrusy nejprve
zakrýváme horní plochu stolu, pak boky zvanými sukněmi, které mohou být barevné.
Šířka stolu má být asi 120cm při jednostranném přístupu ke stolu, asi 160cm při oboustranném
přístupu. Na výzdobu můžeme použít řezané květiny a zeleň, mísy s ovocem.
Na studený stůl umísťujeme v jedné nebo dvou řadách pokrmy, na okraje stolu zakládáme dezertní
talíře a příbory, ubrousky, pečivo. K mísám dokládáme překládací příbory. Mísy s masem mají být
doplněny výběrem vhodných salátů a studenými omáčkami.
Teplý stůl připravujeme u velkých akcí, pracuje zde kuchař, používáme elektrické teplé vozíky, kde
pokrmy udržujeme. Podáváme pokrmy, které se dobře konzumují ve stoje, např. guláš, soté, malé
řízečky, karbanátky, vepřová šunka v celku upevněna do stojanu. Na žádost může být také polévka.
Moučníkový stůl připravujeme samostatně pouze u velkých akcí, společně s ovocem. Jinak jsou
cukrářské výrobky na studeném stole.
Nápojový stůl připravujeme obvykle dva v rozích místnosti (někde ho nahrazuje bar). Umísťujeme zde
sklenice na nealko a alkoholické nápoje, srkací stébla, nádobu s ledem a další inventář. Nápoje
naléváme těsně před zahájením a číšník je nabízí pomocí platíček. U nápojového stolu se také podává
káva.