27.-28. Druhy a příprava nabídkových stolů

Druhy a příprava nabídkových stolů Příprava místnosti a nabídkových stolů: Místnosti musí být dostatečně prostorná, protože při rautu i recepci vyžadují určitou možnost pohybu. Studený nabídkový stůl je dominantní, většinou bývá umístěn uprostřed místnosti. Teplý a nápojový stoly se připravují podle množství a druhů pokrmů a nápojů. Připravujeme malý počet míst k sezení pro ženy a starší osoby. Nabídkový stoly připravujeme velmi pečlivě, protože nahrazují slavnostní tabuli. Ubrusy nejprve zakrýváme horní plochu stolu, pak boky zvanými sukněmi, které mohou být barevné. Šířka stolu má být asi 120cm při jednostranném přístupu ke stolu, asi 160cm při oboustranném přístupu. Na výzdobu můžeme použít řezané květiny a zeleň, mísy s ovocem. Na studený stůl umísťujeme v jedné nebo dvou řadách pokrmy, na okraje stolu zakládáme dezertní talíře a příbory, ubrousky, pečivo. K mísám dokládáme překládací příbory. Mísy s masem mají být doplněny výběrem vhodných salátů a studenými omáčkami. Teplý stůl připravujeme u velkých akcí, pracuje zde kuchař, používáme elektrické teplé vozíky, kde pokrmy udržujeme. Podáváme pokrmy, které se dobře konzumují ve stoje, např. guláš, soté, malé řízečky, karbanátky, vepřová šunka v celku upevněna do stojanu. Na žádost může být také polévka. Moučníkový stůl připravujeme samostatně pouze u velkých akcí, společně s ovocem. Jinak jsou cukrářské výrobky na studeném stole. Nápojový stůl připravujeme obvykle dva v rozích místnosti (někde ho nahrazuje bar). Umísťujeme zde sklenice na nealko a alkoholické nápoje, srkací stébla, nádobu s ledem a další inventář. Nápoje naléváme těsně před zahájením a číšník je nabízí pomocí platíček. U nápojového stolu se také podává káva.