26. Organizace práce

Organizace práce a způsoby obsluhy - Pro všechny hosty nemusí být místo k sezení (starší osoby – několik míst) - Stačí pouze seznam hostů, nemusí být zasedací pořádek - Nepřipravuje se jednotné menu, ale seznam pokrmů a nápojů - Nabízené pokrmy a nápoje se připravují na nabídkové stoly (studené, teplé, nápojové) - Hosté si sami pokrmy vybírají a překládají, obsluha pouze pomáhá - Některé pokrmy se mohou nabízet atraktivní formou (šunka, sele) – krájení z celého kusu - Snižuje se potřeba kvalifikovaného personálu (1 číšník na 20 – 40 hostů - Sortiment je potřebné volit nejen podle doby a příležitosti a konání ale také podle způsobu konzumace (na vidličku) - Raut je vhodné pořádat pro společnost s více jak 30 hosty - Pravidla objednávání a rozpočtu jsou stejná téměř jako u banketu Pravidla sestavování seznamu pokrmů a nápojů při rautu - Převládá studená kuchyně, teplá pouze doplňuje - Na 1 hosta počítáme přibližně: Pokrmy:150 – 200 g masa, 150 g zeleniny, 100 g ovoce, asi ½ porce sýru, 1 porce moučníku, 3 porce příloh Nápoje:1 aperitiv, 0,3 l piva, 0,2 l nealkoholického nápoje, 0,3 – 0,5 l vína, 0,1 – 0,2 l lihovin, 1 porci kávy - Poměr jednotlivých druhů pokrmů a nápojů není závazně stanoven, může se podle okolností měnit - Ve velkých provozovnách je výhodné nabídnout určité sestavy pokrmů za předem stanovenou cenu - Studené pokrmy mají být nabízeny v co nejširším sortimentu - Mělo by být zastoupené veškeré jatečné maso, ryby i drůbež - Nabídka teplých pokrmů se omezuje na 2 – 3 druhy - Nabídku nápojů můžeme rozšířit o míšené nápoje připravované u samostatného stolu Základní pravidla při organizaci rautu - Nabídka aperitivu a chuťovek při příchodu hostů - Uvítání hostů a zahájení krátkým projevem - Nabídka studeného a teplého občerstvení - Průběžná nabídka nápojů - Slavnostní přípitky, program - Nabídka dezertů, kávy, digestivu - Rozloučení – bez oficiálního zakončení Přípravné práce při rautu - Kontrola místnosti, příprava inventáře - Příprava nabídkových stolů - Příprava pomocných stolků a míst k sezení - Úprava místnosti a konečná kontrola místností včetně WC - Založení pokrmů a nápojů na nabídkové stoly, příprava na provoz - Osobní příprava Obsluha rautu - Organizace je poměrně jednoduchá (3 skupiny – nabídkové stoly, servis nápojů, úklid použitého inventáře) - Není vhodné debarasovat na plata na kterých se podávají nápoje