- materiály pro žáky
- třída 3.K
- STK (3.K)
- 26. Organizace práce
26. Organizace práce
Organizace práce a způsoby obsluhy
- Pro všechny hosty nemusí být místo k sezení (starší osoby – několik míst)
- Stačí pouze seznam hostů, nemusí být zasedací pořádek
- Nepřipravuje se jednotné menu, ale seznam pokrmů a nápojů
- Nabízené pokrmy a nápoje se připravují na nabídkové stoly (studené, teplé, nápojové)
- Hosté si sami pokrmy vybírají a překládají, obsluha pouze pomáhá
- Některé pokrmy se mohou nabízet atraktivní formou (šunka, sele) – krájení z celého kusu
- Snižuje se potřeba kvalifikovaného personálu (1 číšník na 20 – 40 hostů
- Sortiment je potřebné volit nejen podle doby a příležitosti a konání ale také podle způsobu konzumace (na vidličku)
- Raut je vhodné pořádat pro společnost s více jak 30 hosty
- Pravidla objednávání a rozpočtu jsou stejná téměř jako u banketu
Pravidla sestavování seznamu pokrmů a nápojů při rautu
- Převládá studená kuchyně, teplá pouze doplňuje
- Na 1 hosta počítáme přibližně:
Pokrmy:150 – 200 g masa, 150 g zeleniny, 100 g ovoce, asi ½ porce sýru, 1 porce moučníku, 3 porce příloh
Nápoje:1 aperitiv, 0,3 l piva, 0,2 l nealkoholického nápoje, 0,3 – 0,5 l vína, 0,1 – 0,2 l lihovin, 1 porci kávy
- Poměr jednotlivých druhů pokrmů a nápojů není závazně stanoven, může se podle okolností měnit
- Ve velkých provozovnách je výhodné nabídnout určité sestavy pokrmů za předem stanovenou cenu
- Studené pokrmy mají být nabízeny v co nejširším sortimentu
- Mělo by být zastoupené veškeré jatečné maso, ryby i drůbež
- Nabídka teplých pokrmů se omezuje na 2 – 3 druhy
- Nabídku nápojů můžeme rozšířit o míšené nápoje připravované u samostatného stolu
Základní pravidla při organizaci rautu
- Nabídka aperitivu a chuťovek při příchodu hostů
- Uvítání hostů a zahájení krátkým projevem
- Nabídka studeného a teplého občerstvení
- Průběžná nabídka nápojů
- Slavnostní přípitky, program
- Nabídka dezertů, kávy, digestivu
- Rozloučení – bez oficiálního zakončení
Přípravné práce při rautu
- Kontrola místnosti, příprava inventáře
- Příprava nabídkových stolů
- Příprava pomocných stolků a míst k sezení
- Úprava místnosti a konečná kontrola místností včetně WC
- Založení pokrmů a nápojů na nabídkové stoly, příprava na provoz
- Osobní příprava
Obsluha rautu
- Organizace je poměrně jednoduchá (3 skupiny – nabídkové stoly, servis nápojů, úklid použitého inventáře)
- Není vhodné debarasovat na plata na kterých se podávají nápoje