- materiály pro žáky
- třída 3.K
- STK (3.K)
- 24.-25. Hostiny s nabídkovým stolem
24.-25. Hostiny s nabídkovým stolem
Raut a recepce
RAUT je druh slavnostní hostiny, zpravidla pořádané ve večerních hodinách. Při rautech se nepronášejí žádné oficiální projevy, jen krátké přípitky. Hosté mohou přicházet i po zahájení rautu a odcházet i během akce, nemusejí čekat na oficiální zakončení.
Občerstvení je podávání formou nabídkových stolů, jako hlavní se nabízejí studené pokrmy, dále teplé pokrmy na vidličku, dezerty, moučníky, káva a ovoce.
Nápoje nabízejí číšníci v úvodu rautu z plata. Dále jsou k dispozici nápojové stoly, které mohou být specializované na určitý druh nápojů.
Při rautu nemusí být místa k sezení pro všechny hosty, ale při akci s celovečerním programem by měli
mít hosté možnost sezení u stolu.
Raut může být klasický – rodinný
obchodní – reklamní
RECEPCE je významné společenské setkání s pohoštěním, má slavnostnější formu než raut. Recepce
zahajuje hostitel slavnostním přípitkem a oficiálně zakončuje. Hostitel vítá přicházející hosty podáním
ruky (ti musí přicházet včas), někdy hosty ohlašuje ceremoniář, na závěr se s hosty opět loučí hostitel.
Recepce se pořádá v politických a diplomatických kruzích, kde se postupuje podle protokolu.
Občerstvení se podává podobně jako u rautu.