- materiály pro žáky
- třída 3.K
- STK (3.K)
- 18.-19. Příprava slavnostních hostin
18.-19. Příprava slavnostních hostin
Zajištění slavnostní hostiny
Náležitosti nutné k zajištění slavnostní hostiny:
podle počtu hostů stanovíme počet obsluhujících
zajistíme potřebné zboží
zajistíme inventář, počítáme s 10% rezervou
obstaráme květiny, výzdobu
zajistíme tisk pozvánek, menu, jmenovek.
Náležitosti spojené s organizací slavnostní hostiny:
abecední seznam obsluhujících a zařazení do skupin (příprava, v průběhu hostiny,
po skončení)
časový plán servisu jednotlivých chodů a nápojů
nákres založení inventáře pro jednoho hosta
plánek místnosti se zakreslením tvaru tabule, umístění pomocných stolů
seznam číšníků, jejich zařazení při přípravných pracích, během obsluhy a po skončení
hostiny
plánek tabule se zasedacím pořádkem.
Zasedací pořádek
Zasedací pořádek bývá stanoven po dohodě s hostitelem:
čestná místa jsou v čele tabule
první čestné místo je po pravé ruce hostitele, druhé po levé, zásadně proti vchodu,
zády ke stěně
vedle sebe neusazujeme osoby stejného pohlaví a manžele, pokud se nejedná
o hostinu, která se pořádá na jejich počest nebo pro novomanžele!
vedle cizinců sedí hosté ovládající jejich jazyk
u svatební tabule sedí nevěsta po pravé ruce ženicha, vedle nevěsty otec ženicha,
vedle ženicha matka nevěsty, dále pak další rodiče a svědci
děti sedí na vzdálenějších místech u tabule.