- materiály pro žáky
- třída 3.K
- STK (3.K)
- 16.-17. Objednávka slavnostních hostin
16.-17. Objednávka slavnostních hostin
Banket
Banket je nejslavnostnější forma stolování - společenská akce, organizovaná při významné
události a průběh se řídí stanoveným protokolem. Doba konání je v poledne nebo večer.
Podává se dohodnuté menu a hosté sedí u společné slavnostní tabule dle zasedacího
pořádku. Na začátku nebo během hostiny se pronášejí slavnostní přípitky. Obsluhující mají
společné nástupy a odchody.
Slavnostní hostiny - EXCELENCE
V diplomatické a společenské oblast se jedná o nejčastější společenskou akci, pořádanou
v poledne a večer. Podle zvolené formy pak všichni strůjci společenské události pečlivě
připravují obsah oběda, večeře, bufetu – diner, recepce. Zvolená forma se označuje a
oznamuje na úhledné pozvánce. Údaje z pozvánky je nutné respektovat.
Pokud se jedná o slavnostní oběd pořádaný v reprezentačních místnostech, musí být
všechno rozpracováno do nejmenších podrobností:
zasedací pořádek
stoly (tvary I, E, U, ovál, kulatý, Ženeva)
barva ubrusu
volba příborů, porcelánu i skla
rozsazení podle hierarchických hledisek a jazykových schopností účastníků
způsob obsluhy.
Náležitosti objednávky slavnostní hostiny
Objednávání banketu je první činnosti při organizaci všech slavnostních hostin.
Úplnost a přesnost objednávky = úspěšný průběhu banketu i jeho zakončení.
Objednávka může být:
telefonická
písemná
elektronická, ale vždy musí být v konečné fázi stvrzena podpisem objednavatele.
Náležitosti objednávky:
datum a čas akce (začátek, konec)
účel pohoštění a počet hostů
finanční záležitosti – částku na osobu nebo celkem, záloha
údaje o objednavateli – razítko, podpis, bankovní spojení, adresa, telefon.