16.-17. Objednávka slavnostních hostin

Banket Banket je nejslavnostnější forma stolování - společenská akce, organizovaná při významné události a průběh se řídí stanoveným protokolem. Doba konání je v poledne nebo večer. Podává se dohodnuté menu a hosté sedí u společné slavnostní tabule dle zasedacího pořádku. Na začátku nebo během hostiny se pronášejí slavnostní přípitky. Obsluhující mají společné nástupy a odchody. Slavnostní hostiny - EXCELENCE V diplomatické a společenské oblast se jedná o nejčastější společenskou akci, pořádanou v poledne a večer. Podle zvolené formy pak všichni strůjci společenské události pečlivě připravují obsah oběda, večeře, bufetu – diner, recepce. Zvolená forma se označuje a oznamuje na úhledné pozvánce. Údaje z pozvánky je nutné respektovat. Pokud se jedná o slavnostní oběd pořádaný v reprezentačních místnostech, musí být všechno rozpracováno do nejmenších podrobností: zasedací pořádek stoly (tvary I, E, U, ovál, kulatý, Ženeva) barva ubrusu volba příborů, porcelánu i skla rozsazení podle hierarchických hledisek a jazykových schopností účastníků způsob obsluhy. Náležitosti objednávky slavnostní hostiny Objednávání banketu je první činnosti při organizaci všech slavnostních hostin. Úplnost a přesnost objednávky = úspěšný průběhu banketu i jeho zakončení. Objednávka může být: telefonická písemná elektronická, ale vždy musí být v konečné fázi stvrzena podpisem objednavatele. Náležitosti objednávky: datum a čas akce (začátek, konec) účel pohoštění a počet hostů finanční záležitosti – částku na osobu nebo celkem, záloha údaje o objednavateli – razítko, podpis, bankovní spojení, adresa, telefon.